18 квітня 2024, 16:52, Технології

12-14 культур в сівозміні — господарство з Одещини вирощує основні та нішеві культури в органічному землеробстві

Про це повідомляє Юг.Today.

Як зазначає Сергій Бодя, керівник ФГ «СІМ-АГРОЮГ», у господарстві зрозуміли, що треба вдосконалювати сівозміну і додавати культури, які зможуть підвищити рентабельність землеробства. Таким чином кількість вирощуваних культур у підприємстві збільшилась до 12-14, до того ж тут звернули увагу на органічне виробництво. Зокрема, серед вирощуваних новинок — сафлор.

«Сафлор рідко в наших краях висівається фермерами. Я знаю тільки двох фермерів — це я і ще один фермер, у кого я купив насіння. Ми вирощуємо його за системою органічного землеробства. Ця культура використовується зокрема в парфумерії. Також має антисептичні властивості, поліпшує метаболізм, тому її вживають люди, які хочуть поліпшити свій стан здоров’я і скинути зайву вагу», — пояснив Сергій Бодя.

Посіяли культуру 12 лютого, на площі 14 га. Наразі на посівах сафлору в господарстві проводять боронування, спрямоване на боротьбу з бур’янами. Зараз вони якраз у фазі нитки, тож боронування саме вчасне, тими більше що попередником на полі був соняшник і вже з’явилася падалиця, у фазі сім’ядолі. В такій фазі борона зможе його знищити, каже пан Сергій.

Читати також: Вирощування сафлора (крокіса) як покривної культури — що радять експерти

Водночас цей прийом дасть змогу зберегти вологу, закривши капіляри у ґрунті, через які може випаровуватись волога.

«Сафлор це така культура, яка з появою сходів не дає активно вегетативну масу, а передусім працює коренева система. Яка у сафлора досить потужна, тому він є посухостійкою культурою», — каже аграрій.

Сіяли сафлор звичайною зерновою сівалкою з міжряддям 15 см, норма висіву — 14,5 кг/га. Хоча насіння сафлора можна сіяти з нормою 15-22 кг/га, але оскільки на Ізмаїльщині лімітуючим фактором є волога, в богарних умовах тут майже всі культури висівають зі зниженою нормою.

Серед лікарських рослин, які вирощують в господарстві, — розторопша. Цьогоріч її посіяли як яру, але під наступний сезон хочуть спробувати висіяти її наприкінці літа або восени як озиму. Ідея прийшла, коли на сусідньому полі проросло розвіяне вітром насіння як падалиця. Рослини добре пережили зиму і завдяки активному росту вегетативної маси здатні локально зберігати вологу.

Читати також: Сергій Бодя: Працюючи по no-till, ми економимо найдорожче, що в нас є, — час

Також у «СІМ-АГРОЮГ» вирощують органічну озиму пшеницю. Зокрема, сорт Куяльник було посіяно з нормою 4,5 млн/га. Ще в лютому на полі не було сходів, але, за словами Сергія Боді, посівам вирішили дати шанс. На початку березня провели боронування важкими зубовими боронами, щоб знищити бур’ян і закрити вологу.

«Знищуючи бур'ян, ми знищили і якийсь процент пшениці. Але це була така вже дуже слабенька рослина, яка не мала потенціалу на врожай, при цьому вона все одно конкурувала би з іншими рослинами за вологу й елементи живлення. Ми вибрали органічний шлях, і розуміємо, що на цьому полі великий урожай не отримаємо. Але він буде, і ми будемо за нього боротися», — зауважив аграрій.

До слова, завдяки додаванню у посіви покривних культур під no-till такої культури як вика (яка фіксує азот як бобова), отримали 4,4 т/га пшениці без жодного внесення добрив.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com