9 квітня 2024, 09:00, ЗЗР

Фахівці Держпродспоживслужби фіксують вихід клопа шкідливої черепашки

Про це повідомляє Держпродспоживслужба.

Зазначається, що переліт клопів з місць зимівлі у посіви відбуватиметься за настання стійкого потепління (за середньодобової температури 16-17°С і вище протягом 3-4 днів). При проведенні фітосанітарного моніторингу, на заселення клопами посівів зернових колосових культур фахівці радять враховувати, що за прохолодної погоди шкідник перебуває у нижніх ярусах травостою, у вузлах кущення рослини, щілинах під грудочками ґрунту. За відсутності дощів у ранньовесняний період шкідливість клопів буде посилюватись, передусім на ярих колосових культурах.

В степових та лісостепових областях (Вінницька, Івано-Франківська, Житомирська, Київська, Сумська обл.) за прогрівання ґрунту активізувалось переміщення перезимувалих личинок ґрунтових шкідників (чорнишів, коваликів, хлібних жуків, хрущів) у верхні шари ґрунту за чисельності 0,8-2 екз ./м².

У Вінницькій, Полтавській, Одеській областях відмічено вихід з місць зимівлі жуків піщаного мідляка та заселення ним посівів озимих зернових, де в крайових смугах нараховується 0,5-1 екз./м². Найбільшої шкоди жуки завдають на початкових етапах розвитку культури, псуючи сходи. Комахи своєю діяльністю призводять до повної загибелі рослин на ранніх стадіях розвитку або значного послаблення, що є причиною прямих та опосередкованих втрат урожаю.

У теплі сонячні днів у південних, центральних, подекуди західних областях країни триває літ злакових мух, заселення посівів цикадками, попелицями, хлібними блішками, п’явицями. Поява шкідників весняного покоління виявилась на півтори декади раніше очікуваного.

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com