8 жовтня 2022, 09:00, Україна

На сходах озимих зернових відмічено повільне заселення і живлення попелиць і цикадок

Повільне заселення (3% обстежених площ) та живлення злакових попелиць і цикадок відбувається за чисельності комах 1,0-2,0 екз./рослину і 2,0-12,0 екз./100 п.с. відповідно. Зокрема, чисельність злакової попелиці — 2,0-4,0 екз./росл. У слабкому ступені фітофагами пошкоджено 3-10% рослин. 

 

У безвітряні, бездощові денні години спостерігається літ злакових мух, на 1-3 імаго/100 п.с. (Миколаївська, Дніпропетровська, Вінницька, Полтавська, Чернігівська обл.).

В осередках озима совка за чисельності 0,2-0,5 екз/кв.м. переважно у слабкому ступені, пошкодили 2-3% рослин на 30% обстежених площ. (Київська, Чернігівська обл.)

Читайте також: Фунгіцидний захист ріпаку: шкодочинність хвороб та схеми внесення

Водночас хвороб на сходах озимих зернових культурах на більшості площ не виявлено, лише подекуди у загущених посівах ранніх строків сівби. На падалиці зернових культур обліковується розвиток септоріозу, борошнистої роси, бурої листкової іржі, гельмінтоспоріозом. Комплексом хвороб уражено в середньому 4-5% рослин в слабкому ступені (Дніпропетровська, Київська, Полтавська, Вінницька, Чернівецька, Чернігівська, Сумська обл.).

Стрес від низьких температур в озимої пшениці: як його пом’якшити?
Читати

Додатково зазначається, що на стерні після зернових колосових (у вогнищах поширення) відроджуються та живляться личинки хлібної жужелиці за чисельності 0,2-0,5 екз/кв.м. (Дніпропетровська, Сумська, Закарпатська обл.), а в осередках Чернівецької області й на Волині до 2,0 екз/кв.м.

Нагадаємо, на Кіровоградщині 40% обстежених площ соняшнику уражено фомозом.