5 липня 2022, 09:00, Україна

Розвиток шкідників і хвороб у посівах зернових колосових — фітосанітарний звіт на 30 червня

Про це йдеться у щотижневому фітосанітарному звіті Держпродспоживслужби.

«Чисельність всіх стадій клопа шкідливої черепашки в середньому становить 0,2-1,5, макс. 2 (Дніпропетровська, Миколаївська, Одеська, обл.) екз./м². Клопами пошкоджено до 5% рослин. Віковий стан личинок: І вік — 22%, ІІ-27%, ІІІ-25%, ІV-17%, V-9%» — повідомляють у Держпродспоживслужбі.

Загалом триває шкідлива діяльність хлібних клопів, як імаго так і личинок, чисельністю 0,3 екз./м², при пошкодженні 1% рослин. У співвідношенні переважають елія гостроголова, ягідний клоп та елія носата.

Колоскам зернових культур завдають шкоди хлібні жуки та жужелиця (0,1-2 екз./м²). Осередково у Луцькому районі Волинської області, де не проводяться пестицидні обробки на посівах озимої пшениці (30 га) спостерігалася підвищена чисельність жука кузьки, який перевищує рівень ЕПШ. В даний період проходить їх спаровування. В дозріваючих посівах зернових культур також живляться злакова попелиця, пшеничний трипс, проходить відродження та шкідливість личинок п’явиць, інших фітофагів. З огрубінням зерна озимих культур попелиці перелітають на ярі зернові та злакові бур’яни.

Погодні умови та їх вплив на захист рослин. Досвід і поради аграріїв
Читати

Борошнистою росою, септоріозом, бурою листковою іржею, осередково жовтою іржею, темно-бурою плямистістю, ринхоспоріозом, піренофорозом, іншими плямистостями охоплено 3-20, макс. 26-30% (Закарпатська, Івано-Франківська обл.) рослин зернових колосових культур. У Закарпатській та Чернігівській областях на вівсі прогресує червоно-бура плямистість, якою уражено 3-8% рослин. На частині посівів озимих пшениці та ячменю у Рівненській, Чернігівській областях виявлено незначне розсіяне поширення білоколосості через ураження церкоспорельозною та фузаріозною кореневими гнилями.

Щодо хвороб, то у фітосанітарному звіті зазначається, що агрокліматичні умови періоду не сприяли подальшому розвитку хвороб на колосі.

Зокрема, фузаріозом уражено 0,2-3% колоса у Дніпропетровській, Львівській, Миколаївській, Одеській, Тернопільській та Чернівецькій областях, септоріозом — 0,5-4, макс. 7-10% колосків у Львівській, Миколаївській, Черкаській, Чернівецькій областях. Подекуди оливковою пліснявою, альтернаріозом уражено 1-3% колосків — Одеська область. У Львівській області у посівах озимого ячменю виявлено летючу сажку (1-3%).

Нагадаємо, відродження гусениць стеблового кукурудзяного метелика відмічено в трьох областях.