13 червня 2022, 10:39, ЗЗР

Поширення хвороб у посівах озимих та ярих культур — фітосанітарний звіт за 9 червня

Про це йдеться у звіті фітосанітарної служби станом на 9 червня 2022 р., оприлюдненому пресслужбою Мінагрополітики.

У ньому зазначено, що борошнистою росою, септоріозом, бурою листковою іржею, осередково жовтою іржею, темно-бурою плямистістю, ринхоспоріозом, піренофорозом, іншими плямистостями охоплено 2-16% рослин зернових колосових культур.

Скаутинг фузаріозу зернових

Читати

Подекуди в господарствах Київської області 34 та 36% рослин озимої пшениці уражено борошнистою росою та септоріозом. Осередково у Миколаївській області 25 та 30% рослин озимого ячменю уражено септоріозом та гельмінтоспоріозом, у Хмельницькій — 20% рослин озимої пшениці уражено септоріозом, 30% рослин озимого ячменю охоплено гельмінтоспоріозом. У Закарпатській, Львівській та Чернігівській областях на вівсі прогресує червоно-бура плямистість, якою уражено 2-5% рослин. На частині посівів озимих пшениці та ячменю виявлено незначне розсіяне поширення білоколосості через ураження церкоспорельозною та фузаріозною кореневими гнилями.

Подекуди в господарствах Волинської, Миколаївської та Полтавської областей на 5-30% обстежених площ, від 2 до 4% рослин кукурудзи уражено гельмінтоспоріозом.

На сої у лісостепових та поліських областях 1-5% рослин хворіють на бактеріальний опік, кореневу гниль, антракноз, септоріоз, пероноспороз.

Підвищення середньодобової температури повітря, погіршення освітлення та циркуляції повітря в нижніх ярусах рослин ріпаку створюють сприятливі умови для поширення пероноспорозу, фомозу, альтернаріозу, уражено 2-19, макс. 25% рослин. Інтенсивне поширення хвороб в сукупності може призвести до втрати 30-60% врожаю насіння культури.