27 жовтня 2021, 09:30, ЗЗР

У захисті ріпаку озимого восени аграрії півдня найбільше уваги приділяють контролю шкідників

Про це йдеться у матеріалі «Осінні обробки ріпака озимого: регіональні особливості».

«Основну увагу при захисті ріпака озимого восени ми приділяємо контролю шкідників. Найчастіше з сезону в сезон ми фіксуємо підгризаючих совок, мінуючих молей, капустяну міль. На Херсонщині шкідники розвиваються протягом цілого року, адже цьому сприяє погода. Подекуди ми спостерігаємо по декілька циклів розвитку цих шкідників за сезон. Цьогоріч з'явилося багато попелиці, трипсів», — розповів Сергій Барановський, заступник директора з виробництва у ПП «Дніпро-А-Агро», що в Херсонській області.

Зазвичай у господарстві після того, як отримали сходи, їх обробляють інсектицидами, а потім обробку повторюють через два тижні. Цьогоріч вперше проти лускокрилих шкідників застосовували інсектицид Туріл (емамектину бензоат, 100 г/кг) у нормі 0,25 кг/га з додаванням д.р. лямбда-цигалотрин у нормі 0,2 л/га, які вносили на початку вересня. Препарат показав свою високу ефективність дії, незалежно від погодних умов (високих температур повітря, сонячного випромінювання та випадання опадів).

Читати по темі: Озвучено дієвий засіб для боротьби зі стресом озимих після осінніх приморозків

«Найпоширенішими шкідниками ріпака озимого, напевно, є прихованохоботники. Однак в південному регіоні восени ріпак найчастіше заселяють хрестоцвіті блішки, які теж є досить шкодочинними. Також в осінній період загрозу становлять різні види совок — листогризучі або підгризаючі, зокрема озима совка, капустяна міль, а також, ріпаковий пильщик та інші. Й кожен із них за недостатнього чи несвоєчасного контролю може нанести суттєву шкоду майбутній врожайності», — відзначає Дмитро Худяков, менеджер із технічної підтримки UKRAVIT SCIENCE PARK в Херсонській області.

Він наголошує, що під час планування захисних заходів проти комплексу шкідників слід враховувати низку факторів, зокрема, попередник, видовий склад шкідників у посівах, а також терміни сівби. Наприклад, якщо ріпак висівають у ранні строки, потрібно бути готовим боротися з листогризучими совками, капустяною міллю, блішками. У разі пізніших строків сівби посівам можуть загрожувати капустяна міль, підгризаючі совки, хрестоцвітий прихованохоботник тощо.

Детальніше про захист озимого ріпаку у різних регіонах України читайте у матеріалі на SuperAgronom.com.