1 вересня 2021, 09:30, Україна

Названо найголовніші досягнення українських аграріїв у сільському господарстві за 30 років

Про це йдеться у матеріалі «Аграрний сектор України: 30 незалежних років — погляд фахівців».

«В галузі насінництва — аграрії отримали доступ до найкращої сучасної генетики світових виробників сортів та гібридів різних сільськогосподарських культур, а найбільше кукурудзи, соняшнику, цукрових буряків, озимої пшениці, сої, гороху, озимого жита, озимого ріпаку. Завдяки цьому вдалося на 20-30% збільшити урожайність цих важливих для держави с.-г. культур. Були збудовані новітні насіннєві заводи в різних регіонах України, які доробляють насіння до найвищих світових стандартів», — розповідає Олексій Сергієнко, експерт з агротехнологічних питань, кандидат біологічних наук.

В системі обробітку ґрунту — стала більш доступною, особливо після 2000 року, новітня сучасна ефективна техніка найкращих світових виробників, яка дала можливість проводити якісний обробіток ґрунту за різними технологіями — від нульового і strip-till до сучасної оранки, глибокого рихлення і вертикального обробітку.

«Сьогодні немає проблем в техніці для розущільнення ґрунтів на глибину від 45 до 60 см. Аграрії мають доступ до новітніх технологій в обробітку ґрунту завдяки розробкам вітчизняних наукових установ та спеціалістів з найбільш відомих університетів світу — США, Канади, Австралії, Європейського Союзу», — наголошує експерт.

Читати по темі: Посівні площі, валовий збір, урожайність — сільське господарство України за 30 років у цифрах

В темі мінерального живлення — після 2010 року стрімко зросли площі із внесенням рідких та газоподібних азотних добрив сучасною високоточною технікою. Зростає тренд щодо внесення рідких комплексних добрив, в т.ч. з локальним внесенням у зону розміщення насіння (технологія Рор Up чи In row). Це дало можливість збільшити рівень урожайності основних с.-г. культур від 0,3 до 0,7 т/га, а подекуди й більше.

У сфері захисту рослин — аграрії України дедалі більше переходять на інтегровану схему захисту посівів, включаючи й біологічні продукти. попит на які зростає. Від 2010 року, підкреслює пан Олексій, на ринку з’явилися сучасні високоточні причіпні й самохідні обприскувачі, які можуть регулюватися як посекційним, так і пофорсуночним відключенням робочої рідини, що дає можливість контролювати внесення ЗЗР на полях різної конфігурації, зберігаючи чистоту довкілля.

Поліпшився і сервіс цих машин, з’явилася супутникова навігація, оснащення різними цифровими платформами тощо. На ринок вийшли новітні засоби захисту рослин з новими антирезистентними програмами. Зростає тренд щодо використання нових сурфактантів, пенітрантів, ад’ювантів, прилипачів та ін.

«Машинно-тракторний парк. Почнемо з недавніх подій — це випробування самохідних безпілотних посівних комплексів в Україні. В аграрному секторі працює найкраща світова техніка — від тракторів 360-600 к.с. до сучасних зернозбиральних комбайнів, які здатні збирати якісно без втрат до 100 га за добу. Новітні сівалки точного висіву дають можливість заощадити величезні кошти на посівному матеріалі, рівномірно розміщувати насіння майже всіх с.-г. культур, навіть і озимої пшениці. Впровадження систем точної сівби дало можливість підвищити урожайність кукурудзи від 0,5 до 1 т/га», — розповів Олексій Сергієнко.