25 квітня 2024, 13:21, Технології

Обладнання для точного землеробства ціною в $30 тисяч на наших об'ємах окупиться за 0,5-0,7 сезону — Акімкін

Такою думкою поділився Артем Акімкін, начальник відділу впровадження супутникового моніторингу Групи компаній «Агрейн».

При формуванні карти завдання на полі, яке має різні зони продуктивності, можна значно зменшити витрати на насіння та добрива не втрачаючи на урожайності, пояснює він.

«Ми використовуємо сівалки точного висіву, проводимо роздільне підживлення рослин. Здійснюємо міжрядний обробіток новими культиваторами з незалежним веденням по рядках за допомогою камер, що дає змогу виконувати технологічні операції максимально оптимально, не пошкоджуючи рядки з рослинами. Так само і з обприскувачами. Для збереження та накопичення вологи замість оранки переходимо на глибоке рихлення та strip-till. Для смугового обробітку ґрунту та локального застосування добрив застосовуємо спеціальні агрегати Pluribus, Orthman 1tRIPr та Strip Cat», — зазначив експерт.

У компанії поступово прийшли до розуміння, що без впровадження елементів точного землеробства під час проведення польових робіт уже не обійтись. 

«Ми прорахували, що обладнання для точного землеробства, яке коштує $30 тис. окупиться на наших об’ємах за 0,5-0,7 сезону. Адже без точних технологій можна, наприклад, щороку втрачати посівний матеріал на пересівах, ЗЗР на додатковому обприскуванні та й загалом врожайність. Тож впровадження точного землеробства зекономить використання ресурсів і техніки», — пояснив Артем Акімкін.

Читайте також: Стала сівозміна з гнучкими нюансами та елементи точного землеробства — агро-бізнес в Агробізнесі

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com