24 квітня 2024, 11:30, Україна

В Україні прийняли закон про бавовник

Про це повідомляє AgroPolit.com.

Закон підтримав 291 парламентарій. Метою документу автор назвав забезпечення ресурсних потреб промисловості. Це особливо важливо в умовах війни, а також ще на три роки після її завершення.

Зазначається, що документ передбачає спрощення ввезення та обігу в Україні сортів бавовнику, оскільки він необхідний для виробництва пороху. Закон спрощує державну реєстрацію сортів бавовнику та реєстрацію прав на його сорти без кваліфікаційної експертизи. Закон спрощує і процедуру введення в обіг насіння сортів бавовнику, а також його використання без сертифікації насіння.

Читайте також: Вирощування бавовнику: місце в сівозміні, обробіток ґрунту, сівба та інші ключові моменти технології

«Закон прийнято. Бавовни точно буде більше. Дякую своїм колегам за підтримку важливого законопроєкту №10427-1, ініціатором якого я є. Його прийняття дуже важливе для нашої країни, особливо, коли існує стратегічна потреба у вирощуванні цієї сировини, зокрема, для виробництва пороху. Це наш вагомий внесок у розвиток сільського господарства, економічного благополуччя аграріїв, які й так зазнають фінансових збитків під час війни, а також значна допомога оборонному сектору України», — зазначив Степан Чернявський.

Попередньо Степан Чернявський наголошував на річній потребі оборонного сектору України в целюлозі для виготовлення пороху в 10 тис. т. Щоб забезпечити ці об’єми, потрібно посіяти бавовник на площі 30 тис. га.

Нагадаємо, науковиця Інституту кліматично орієнтованого сільського господарства НААН Віра Боровик наголосила, що бавовник ідеальна культура для екстремальних умов південного регіону України.

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com