30 серпня 2021, 17:00, ЗЗР

Озвучено особливості фунгіцидного захисту насіння озимих зернових культур

Про це йдеться у матеріалі «Основи захисту насіння. Важливість фунгіцидного протруювання зернових культур восени».

«За даними наукових установ, втрати врожаю від хвороб становлять 15-35%, з яких 60% саме через неякісний захист насіння від патогенів. Доведено, що за масового ураження деякі хвороби можуть спричинити втрати урожаю до 50%», — розповідає Володимир Салієнко, менеджер із розвитку продуктів компанії FMC.

За його словами, ситуація як в Україні, так і в ЄС, змінюється щорічно. Наприклад, спалах септоріозу проростків у Шотландії, коли понад 10% посівів були уражені майже на 100%, спалахи різних збудників снігової плісняви. Майже щорічно спостерігаються значні спалахи деяких хвороб і щороку ситуація різна, наприклад, масові ураження альтернаріозом, випадіння посівів навесні від фузаріозних кореневих гнилей, масштабні ушкодження посівів восени й навесні борошнистою росою, щорічні ураження фузаріозами тощо.

«В останні роки в посівах зернових постійно присутні збудники піренофорозу та септоріозу, численних кореневих гнилей — гельмінтоспоріозна, фузаріозна, церкоспорельозна, пітієва, офіобольозна та ризоктоніозна кореневі гнилі, фузаріозів та альтернаріозу», — зазначає пан Володимир.

Читати по темі: Корпорація FMC презентувала на світовому ринку біостимулянт Accudo®

 

Оскільки збудники деяких вищезгаданих хвороб локалізуються всередині насінини, експерт рекомендує системні фунгіциди.

«Саме тому, що всі чинники, які впливатимуть на посіви під час вегетації, передбачити неможливо, все ж застосування такого якісного протруйника, як Вінцит® Форте, в системі захисту є незамінним заходом у технології вирощування зернових культур. Препарат має широкий спектр фунгіцидної активності та надійно контролює збудників фузаріозних, гельмінтоспоріозних, пітієвих кореневих гнилей, збудників снігової плісняви, сажкові хвороби, борошнисту росу, пліснявіння насіння. Продукт має практично 93-98% ефективності проти збудників фузаріозної, гельмінтоспоріозної та пітіумної кореневих гнилей, пліснявіння насіння, септоріозу проростків», — розповідає Володимир Салієнко.

ТОП порад від FMC для захисту кукурудзи, соняшнику та сої
Читати

Вже восени можливе ураження посівів септоріозом та іржею, в зимовий період проявляється снігова пліснява. Перші симптоми кореневих гнилей проявляються восени, але основна шкідливість все ж проявляється в весняно-літній період. Тому фунгіцидний протруйник повинен забезпечувати контроль широкого спектру хвороб насіння та сходів. Перевагою буде наявність кількох діючих речовин, які мають різні механізми дії. Це дозволить контролювати збудників хвороб з різних родин.

«Наприклад, флутріафол — наймобільнійший триазол з найтривалішим періодом захисної дії, тіабендазол — затримує ядерний поділ, перешкоджаючи збірці мікротрубочок шляхом зв'язування з білком тубуліну, імазаліл — інгібітор синтезу стеролів. Всі речовини, що входять до складу Вінцит® Форте, володіють системними властивостями і здатні пересуватися в рослині акропетально (тобто з висхідним потоком води) і захищати кореневу систему та надземні органи. Ці діючі речовини характеризуються різним рівнем рухливості в рослині, що забезпечує як швидке надходження в зростаючі частини, так і надійну тривалу залишкову дію в зоні нанесення», — зауважує Володимир Салієнко.