23 червня 2021, 09:30, Україна

Озвучено результати фітосанітарного аналізу посівів ріпаку та соняшнику

Про це інформує Держпродспоживслужба.

Стручкам озимого ріпаку шкодять личинки насіннєвого прихованохоботника, капустяний стручковий комарик на 1-8% рослин, на пізніх посівах — попелиці. Підвищення середньодобової температури повітря, погіршення освітлення та циркуляції повітря в нижніх ярусах рослин ріпаку створюють сприятливі умови для поширення пероноспорозу, фомозу, альтернаріозу, уражено 8,0-14% рослин.

Інтенсивне поширення хвороб в сукупності може призвести до втрати 30-60% врожаю насіння культури. На ярому ріпаку шкодять хрестоцвіті блішки, ріпаковий квіткоїд. Захист ярого ріпаку проти шкідників проводять до цвітіння культури за перевищення показників ЕПШ.

Читати по темі: Фахівці BASF визначили ТОП найнебезпечніших хвороб соняшника: засоби захисту рослин

Посіви соняшнику заселяє геліхризова та бурякова попелиця. У степових областях 4-12% рослин пошкодили сірий південний довгоносик та піщаний мідляк. Також рослинам культури шкодять дротяники, гусениці листогризучих та підгризаючих совок. В Степу та Лісостепу на рослинах розвивається пероноспороз, в осередках Донецької, Харківської, Чернігівської областей на 1-3% рослин проявився фомоз, кореневими гнилями уражено до 8% рослин.

У Дніпропетровській, Кіровоградській, Київській, Луганській, Одеській, Харківській, Херсонській, Черкаській областях у неугіддях, посівах багаторічних трав, соняшнику, цукрових буряків, інших просапних культур триває літ, відкладання яєць, у Степу — відродження та живлення гусениць лучного метелика. Інтенсивність льоту становить 1-5 екз. метеликів на 10 кроків. Погодні умови звітного періоду не сприяють активному льоту, відкладанню яєць та відродженню гусениць.