20 лютого 2021, 13:00, Україна

Опубліковані дані фітосанітарних обстежень зерносховищ, озимих культур та садів

Лабораторним аналізом рослин озимини, відібраних з монолітів у Львівській, Хмельницькій області виявлено інфекційний запас збудників альтернаріозу, фомозу, борошнистої роси, септоріозу, інших хвороб на рівні 1-2%. Небезпека пошкодження озимих культур буде зберігатися на посівах, де тривалий час утримуватиметься льодова кірка чи застій талих вод.

«Разом з тим, повсюди триває обстеження зерносховищ, складських приміщень, перевірка насіннєвого метеріалу, продовольчого та фуражного зерна на наявність комірних шкідників, які за низьких температур звітного періоду призупинили свій розвиток. Так, в окремих партіях продовольчого та фуражного зерна у Полтавській, Рівненській, Тернопільській областях виявлені комірні довгоносики, борошняний хрущак, кліщі, зернова міль за чисельності 1-3 екз. в 1 кг зерна, що вимагає його знезараження через фумігацію дозволеними препаратами для боротьби зі шкідниками запасів», — говорять фахівці.

Обстеженням плодового саду у Київській та Луганській областях відмічено заселеність його яблуневою плодожеркою, яка становить 50-80% дерев за чисельності 3 кокони із зимуючими гусеницями на дерево За попередніми даними загибель зимуючого запасу фітофага складає 10% (від хвороб). Комоподібною щитівкою заселено 10% обстежених дерев, загибелі не відмічено. В лабораторних умовах аналізом гілок було виявлено 10 яєць яблуневої попелиці на п.м. Загибель становить 20%.

Читати по темі: До 35% мишоподібних гризунів на полях загинули: розповідає Держпродспоживслужба