22 квітня 2024, 13:44, ЗЗР

Посіви озимих та ярих за сприятливих погодних умов заселяють шкідники — Держпродспоживслужба

Як зазначається у звіті Держпродспоживслужби, в південних областях Степу, осередково Лісостепу в теплі сонячні дні, спостерігається вихід клопа шкідливої черепашки на поверхню листяної підстилки, де їх ураховують по 0,3-2 екз. на кв.м. Подекуди у Київській, Одеській, Полтавській, Херсонській областях відмічено початок переселення фітофага на посіви озимої пшениці. Шкідник у кількості 0,1, макс. 2 (Херсонська обл.) екз. на кв.м виявлений у прикрайових смугах, що безпосередньо межують з місцями зимівлі. Шкідником заселено до 10% обстежених площ. Клоп шкідлива черепашка перебуває у задовільному фізіологічному стані. В подальшому, за настання стійкої теплої погоди з середньодобовими температурами +12…+14°C, максимально +18…+20°C, варто очікувати початок масового перельоту фітофага на площі озимих культур. Першими пробуджуються та вилітають на посіви самці, а самиці пізніше на 5-7 днів, залежно від погоди. Пошкодження клопами рослин у фазі кущіння спричиняє пожовтіння та відмирання центрального листка, на початку виходу рослин у трубку - загибель центрального стебла.

Як зменшити витрати у захисті озимої пшениці від шкідників, — погляд експерта

Читати

Личинки хлібної жужелиці за чисельності 0,5-2 екз. на кв.м пошкодили 1-3% рослин на 3-12% площ, здебільшого розміщених після стерньових попередників. У Дніпропетровській, Запорізькій, Одеській, Херсонській областях триває заляльковування личинок туруна. Залежно від погодних умов масове залялькування шкідника буде проходити в кінці квітня — в першій декаді травня. Хлібні блішкизлакові попелиціцикадки  в допороговій чисельності на 13-32% площ пошкодили 1-5% рослин озимих, ярих ячменю та пшениці. У Дніпропетровській, Запорізькій, Київській, Львівській, Полтавській, Черкаській, Чернігівській областях продовжується розвиток, розселення та живлення п’явиці, за чисельності 2-4 екз. на кв.м. Шкідливість п’явиці посилюється за середньодобової температури на рівні +20°C і вище, в умовах недостатньої вологості ґрунту й нестачі опадів.

Відбувається літ чорної пшеничної, гессенської, шведських злакових мух. На 100 помахів сачком їх відловлювалось 1-10 екз. при заселенні 1-21% посівів.

У посівах ярих колосових триває заселення та шкідливість хлібними блішками. Фітофагів виявляли у крайових смугах полів, за чисельності 3-5 екз. на кв.м. Спостерігається початок заселення хлібною п’явицею за чисельності 0,1 екз. на кв.м.

Читати також: Захист від шкідників: усі аспекти — дайджест матеріалів на SuperAgronom.com

Сходи гороху заселяють жуки піщаного мідляка (0,5-1 екз. на кв.м), бульбочкові довгоносики (0,3-2 екз. на кв.м), які пошкодили у слабкому ступені 1-3% рослин. За 10-15 жуків на кв.м посіви обробляють дозволеними до використання інсектицидами.

Гусениці озимої совки п’ятого-шостого віків (18-82%) продовжують живитися на площах озимих культур. Середня чисельність фітофага 0,5-1 екз. на кв.м. У Дніпропетровській, Полтавській, Херсонській областях розпочалось залялькування шкідника. Шкідником заселено 17% обстеженої площі. У степових та лісостепових областях піщаний мідляк, за чисельності 0,5-1, макс. 2 (Херсонська обл.) екз. на кв.м заселяє крайові смуги посівів озимих зернових, ріпаку, ранні сходи гороху та соняшнику. Виходячи з оптимальних погодних умов для розвитку зазначеного шкідника очікується значне збільшення імаго піщаного мідляка на зернових та просапних культурах. Заселення просапних культур буде проходити, у першу чергу, на полях соняшника та кукурудзи ранніх строків сівби. Триває живлення ґрунтових шкідників (чорнишів, коваликів, хлібних жуків, хрущів), які щільністю 1-3 екз. на кв.м живляться корінням озимих, ранніх ярих зернових, плодових та ягідних культур. У Сумській області відмічено початок льоту імаго травневих хрущів, чисельність яких становить 1-2 екз. на дерево плодових культур.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com