16 квітня 2024, 09:00, ЗЗР

У посівах зернових колосових відбувається активне розселення сисних шкідників

Про це повідомляє Держпродспоживслужба.

Зазначається, що в першій декаді квітня спостерігалась аномально тепла суха погода. Середні добові температури повітря становили 16-18°С та перевищували кліматичну норму на 7-14°С, що призвело до активного розселення шкідників.

Нагадаємо, минулого тижня фахівці Держпродспоживслужби зафіксували вихід клопа шкідливої черепашки на поверхню листяної підстилки. Статеве співвідношення: самиці — 55%, самці — 45%. Зокрема, у Херсонській області розпочалося заселення прикрайових смуг полів фітофагом у кількості 0,5-2 екз. на кв.м, пошкоджено до 4% рослин. 

У теплі сонячні дні на 100 п.с. уловлювалось 4-8 екз. злакових мух (шведські, гессенська, пшенична).

У Вінницькій, Дніпропетровській, Запорізькій, Кіровоградській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Сумській, Тернопільській, Херсонській, Черкаській областях на 5-18% площ озимих зернових, розміщених після стерньових попередників, живляться личинки хлібної жужелиці. Ними за середньої чисельності 0,3-2, макс. 3 (Запорізька обл.) екз. на кв. м пошкоджено до 3% рослин. У Дніпропетровській області личинки фітофага третього віку завершують живлення на 11% обстежених площ посівів озимої пшениці. Гусениці озимої совки старших віків щільністю 0,5-1, макс. 2 екз. на кв. м (в осередках Дніпропетровської обл.) пошкодили до 1,3% рослин озимих пшениці та ріпаку. 

Огляд світового ринку ЗЗР за 2023 рік та прогноз на 2024 від аналітичної компанії AgbioInvestor
Читати

У Одеській, Полтавській, Харківській, Херсонській областях відмічають крайове заселення посівів піщаним мідляком. Фітофагом заселено до 4% від обстеженої площі озимих зернових культур за чисельності 0,3-3 екз. на кв.м. Пошкоджено 1% рослин в слабкому ступені.

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com