12 серпня 2020, 11:20, Урожай

Харківські фітосанітари оприлюднили прогноз розповсюдження шкідників у посівах основних сільгоспкультур

Дані прогнозу свідчать, що протягом місяця хлібні клопи, зокрема шкідлива черепашка, переселятиметься у місця зимівлі, а саме ліси і лісосмуги.

«Хлібна жужелиця (турун), яка знаходиться в літній діапаузі, наприкінці серпня за випадання дощів виходитиме на поверхню ґрунту, спарюватиметься й відкладатиме яйця, зосереджуючись поблизу скирд, у купках рослинних решток, полови з зерном, де з’являються ранні сходи падалиці. Надалі з появою сходів озимих зернових жужелиця мігруватиме на посіви, де продовжуватиме відкладати яйця. Відродження личинок туруна відбуватиметься в кінці серпня — на початку вересня», — повідомили в Держпродспоживслужбі.

Злакові мухи (шведські, гессенська, чорна пшенична, інші), цикади, попелиці, хлібні блішки, інші спеціалізовані фітофаги зернових культур розвиватимуться на падалиці, злакових бур’янах та кукурудзі. Зазначається, що надалі з появою сходів озимини заселятимуть посіви, які пошкоджуватимуть до настання стійких похолодань.

«Протягом серпня в посівах кукурудзи продовжуватимуть харчуватися злакові попелиці, гусениці стеблового (кукурудзяного) метелика, бавовникової та інших листогризучих совок», — йдеться в повідомленні.

У посівах сої у період формування-дозрівання бобів розвиватимуться та завдаватимуть шкоди попелиці, павутинний кліщ, трипси, гусениці листогризучих совок, акацієвої вогнівки, осередково лучного метелика. Шкідливість комах зростатиме за посушливої погоди.

У посівах соняшнику шкідливість соняшникового вовчка відмічатиметься переважно на рослинах сприйнятливих гібридів. Продовжуватиметься розвиток та шкідливість геліхризової попелиці та польових клопів, якими заселено та пошкоджено 2-6% рослин на 40-100% обстежених площ.

«У кошиках соняшнику спостерігатиметься шкідливість гусениць соняшникової вогнівки. Осередково розвиватимуться личинки соняшникових шипоноски та вусача. Подекуди культурі завдаватимуть шкоди гусениці совок, лучного та стеблового (кукурудзяного) метеликів, саранові», — зауважили фітосанітари.