2 квітня 2020, 15:20, Урожай

На полях Черкащини активізувалися шкідники озимих та овочевих культур

За даним фахівців ГУ Держпродспоживслужби у Черкаській області, погодні умови зимового періоду сприяли перезимівлі гусениць підгризаючих совок. В осередках заселення їх чисельність становить від 0,2 до 3 екземплярів на кв.м.

«Живлення гусениць триватиме орієнтовно до середини квітня. Надалі вони перетворяться на лялечки в овальних земляних камерах. Розвиток лялечок триває 25-35 діб. Початок льоту метеликів та його тривалість визначаються метеорологічними умовами року. Тому перед сівбою, посадкою сільськогосподарських культур слід  провести спостереження за розвитком шкідника та встановити ступінь загрози на кожному полі», — зазначають у Держпродспоживслужбі.

На думку фахівців, важливу роль в обмеженні чисельності й шкідливості підгризаючих совок відіграють організаційно-господарські та агро­технічні заходи. Також сходи рослин захищає обробка насіннєвого матеріалу дозволеними інсектицидними протруйниками.

За перевищення порогу шкодочинності, 2-3 гусениці на кв. м, аграріям радять проводити захисні обробітки. Посіви осередково або всуціль обприскують інсектицидами на основі діючих речовин: альфа-циперметрин, лямбда-цигалотрин + тіаметоксам, хлорпірифос + циперметрин та іншими згідно із «Переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні» за регламентами існуючих технологій.