23 квітня 2024, 13:58, Посівна

Господарство на Черкащині збільшило площі під горохом — передбачають вищий попит

Про це повідомляє Суспільне.

За словами керівника господарства Михайла Царенка, нині горохом засіяли 12 га. У планах — ще понад 150 га. Крім гороху планують сіяти сою та кукурудзу, а ще сидерати. Також у сівозміні господарства є озимі — пшениця та ріпак.

«Орендуємо 1062 га. Приблизно 17% від загальних площ — відвели під горох. Це 170 гектарів десь. У 2023 році було лише 10%. Посівні площі під бобовою розширили, бо споживачі більше почали крупи купувати», — каже фермер.

Читати також: Технологія вирощування гороху. Від вибору сорту до збирання

«Сонечко підіймається — ми починаємо сіяти горох, сонечко сідає і ми закінчуємо сіяти, бо щойно стає мокрувато, сівалка не хоче висівати. Сіяти горох треба без просівів, глибини дотримуватись (5-7 см), норми висіву дотримуватися», — каже оператор трактора пан Василь.

Засипають посівний матеріал в сівалку вручну. Без навантажувача, щоб не пошкодити насінини, пояснив водій Анатолій Задорожній.

Як зауважив механік фермерського господарства Віталій Таран, цьогоріч культуру сіють в дещо пізні терміни.

«Трохи раніше треба нам було посіяти, але не дали змоги погодні умови. Завадив дощ, вологий ґрунт і в поле виходити не можна було. У 2023 році ми раніше посіяли, у 2024 — пізніше», — каже він.

Загалом на Черкащині станом на 17 квітня посіяли 55 тис. га ярих культур, з них гороху — 4,8 тис. га.

«Площі під горохом цього року за планом — понад 5 тис. га. Зараз уже посіяно майже 90%. Загалом порівняно з 2023 році площі під культурою не особливо змінились, минулоріч також було посіяно приблизно стільки ж», — пояснив директор обласного департаменту агропромислового розвитку Роман Косенко.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

Читати також: Досвід вирощування гороху на Київщині: раніше посієш — більше врожаю отримаєш