SHARE
Олена Басанець
20.07.2020

Коричневий мармуровий клоп:

реальна загроза сільському господарству. Як повернути шкідника на батьківщину?
Коричневий мармуровий клоп (Halyomorpha halys Stål.), він же коричневий смердючий клоп, є серйозним і досить небезпечним сільськогосподарським шкідником. Донедавна коричневий клоп шкодив практично тільки у країнах Південно-Східної Азії, потім почав стрімко розселятися північноамериканським континентом, а далі вже й на європейські країни поширився.

Сьогодні, за спостереженнями фахівців, цього карантинного шкідника вже помічено у різних регіонах України, а отже, потрібно вживати заходів боротьби, аби не втрачати урожай через ще одного «ненажеру».
Коричневий мармуровий клоп
Коричневий мармуровий клоп
(джерело https://inpn.mnhn.fr/)

Розповсюдження коричневого мармурового клопа

Коричневий мармуровий клоп є карантинним шкідником, що входить до єдиного карантинного переліку ЄЕС.

Батьківщиною мармурового клопа є країни Південно-Східної Азії, включаючи Китай, Японію, країни Корейського півострова, Тайвань і В'єтнам. З 1996 р мармуровий клоп активно почав розселятися по території США і до 2014 р спостерігався вже в 34 штатах і в південних провінціях Канади. У 2007 р клоп був виявлений в Швейцарії, а в 2010 р — в Новій Зеландії. В тому ж 2010 році клопи були виявлені в Великобританії в багажі одного з пасажирів літака.
«У 2016-2018рр. цей шкідник з'явився та почав активно шкодити на Кавказі та півдні РФ. Цього року через теплу зиму та практично повну відсутність морозів коричневий мармуровий клоп мігрував та успішно перезимував у областях, що межують з південним заходом РФ — Донецька, Запорізька області, та поширився на Дніпропетровську,Полтавську,Черкаську області, Південь України»

Портфоліо-менеджер компанії FMC

Особливості коричневого клопа

Коричневий мармуровий клоп належить до родини клопів-щитників. Колір комахи коричневий, але спинка і голова мають незвичайні «вкраплення», що візуально створює мармуровий відтінок. ще одна характерна особливість клопа — кільця на вусиках, яких немає у інших споріднених комах. Тіло мармурового клопа грушоподібної форми, злегка сплющене, 12-17 мм.

Одна з назв коричневого мармурового клопа, як і деяких інших подібних істот — смердючий клоп. Це пов'язано з його здатністю видавати неприємний запах через спеціальні залози, для відлякування природних ворогів. Мармуровий коричневий клоп любить вологий, теплий клімат і швидко поширюється там, де м'які зими, де він може їх пережити.
Яйцекладка коричневого мармурового клопа
Яйцекладка коричневого мармурового клопа
(фото https://commons.wikimedia.org/)
У холодну пору року ховається в опалому листі, в заростях сухої трави. У незвичних для мармурового клопа місцях, там, де взимку холодніше, ніж на його батьківщині, він прагне сховатися в будівлях, сараях, складах. У Лісостепу та на Поліссі клоп розвивається в трьох поколіннях протягом року:

  • перше покоління — з I декади травня (яйцекладки) по II-III декади червня;
  • друге покоління — з II-III декади червня по I декаду серпня;
  • третє покоління — з I декади серпня по I декаду жовтня, потім імаго йдуть в зимову діапаузу.
Личинки I-II покоління. Коричневий мармуровий клоп
Личинки I-II покоління.
(Джерело: https://www.vniisubtrop.ru/)
Личинка і доросла комаха харчуються одними і тими ж видами рослин, це — плоди і молоді пагони більшості сільськогосподарських культур. Клоп проколює хоботком зовнішні тканини рослин, висмоктуючи сік. Симптомами пошкоджень є поява падалиці, характерні проколи листя і плодів з утворенням некротичних зон.

Шкодочинність та небезпека коричневого смердючого клопа

Коричнево-мармуровий (смердючий) клоп є серйозним сільськогосподарським шкідником, він агресивний поліфаг (багатоїдний), що харчується більш ніж на 100 видах рослин із 48 родин.

Незважаючи на те, що коричневий смердючий клоп був зареєстрований на кількох сотнях рослин-господарів, він має певні власні уподобання стосовно харчування та надає велику перевагу певним видам рослин: клопи зазвичай воліють живитися рослинами з плодоносними структурами. У той час, як пошкодження спостерігається найчастіше на плодах рослин, коричневий смердючий клоп здатний харчуватися вегетативними пагонами рослин і може проколювати кору деяких дерев для живлення.
Коричневий мармуровий клоп
Коричневий мармуровий клоп
Коричнево-мармуровий клоп пошкоджує:

  • плодові (груша, яблуня, персик, абрикос, черешня);
  • ягідні (виноград, шовковиця, шипшина, вишня, обліпиха);
  • горіхоплідні (ліщина, фундук);
  • овочеві (томат, огірок, перець, баклажан,капуста );
  • зернові та зернобобові (кукурудза, пшениця, ячмінь, соя, горох, нут, квасоля);
  • декоративні деревні культури (павловнія, катальпа, айлант, магнолія, падуб, церцис, платан і ін.);
  • лісові породи (клен, ясен та ін.).

Крім прямої шкоди, є переносником фітоплазмозу павловнії та ряду інших фітоплазменних захворювань рослин.

Наприклад, першою в Європі країною, що зазнала руйнівних наслідків агресивного живлення коричневого клопа, була Італія. Менш ніж за 10 років з моменту появи комаха завдала летального удару італійській фруктовій промисловості, спричинивши втрати врожаю виробникам яблук, груш, ківі, персиків, абрикосів, черешень, горіхів волоських і навіть кукурудзи та сої до 100%. У 2019 році збитки від «діяльності» коричневого мармурового клопа агровиробники оцінили у 250 млн євро.

Якщо не боротися з клопом, він здатний не просто пошкодити врожай, а навіть повністю його знищити.
«Шкода і шкідливість фітофага дуже великі — зниження врожайності в 2-3 рази: на плодових зерняткових яблуні і груші утворюється некроз, обкоркування, горбистість, а під шкіркою — суха ватоподібна тканина, на винограді — ягоди не розвиваються і обпадають; на фундуку пошкоджує горіхи в стадії молочно-воскової стиглості, призводячи до припинення розвитку ядра, на інжиру та хурмі призводить до недорозвиненості і передчасного опадання плодів, на перці і томатах в місцях проколу розвивається гниль плодів, на кукурудзі в качанах не розвиваються зернівки»

Портфоліо-менеджер компанії FMC
Фахівець розповідає, що в роки спалаху коричневий смердючий клоп спричинив значні збитки виробникам фруктових садів у США, пошкодивши яблука, персики та груші. У 2010 р. спалах популяції коричневого смердючого клопа став причиною збитків понад 37 млн. доларів для виробників фруктових садів у середньоатлантичному регіоні США. На заході США спостерігається коричневий смердючий клоп, що харчується фундуком та мигдалем, двома високоцінними горіховими культурами. Виробники овочів також зазнали економічних збитків, оскільки повідомлялось про значні пошкодження на посівах солодкої кукурудзи, бобів та помідорів. Польові культури, такі як кукурудза та соя, також постраждали від коричневого смердючого клопа, при цьому пошкодження виникають біля поля, прилеглого до лісистих територій, які слугують місцем перезимівлі та прихистку у разі несприятливих умов для популяцій коричневого мармурового клопа.
Мармуровий клоп в Україні та світі

Як ефективно боротися з коричневим клопом?

Оскільки це інтродукований вид, то у нього немає природних ворогів, які можуть контролювати його кількість. Окрім того, виділення особливими залозами комахи різкого неприємного запаху, що нагадує суміш запахів кінзи та горілої резини, відлякує від шкідника птахів і комах-ентомофагів. До речі, цей запах може викликати алергічні реакції у людей.

Отже, для боротьби з коричневим мармуровим клопом ефективним є лише хімічний захист. Тести, проведені у США, показали, що найефективніше працювати проти клопа навесні, коли розвивається його перше покоління, а одними з найбільш дієвих речовин є піретроїди.
«У світовій практиці ефективними для контролю імаго коричнево-мармурового клопа є інсектициди на основі діючих речовин біфентрин та гамма-цигалотрин. Саме ці дві діючі речовини піретроїдної групи відкрила для фермерів і світу компанія FMC. Через розповсюдження шкідника на території України компанія FMC почала реєстрацію інсектицидів Талстар® та Вантекс® для захисту плодових насаджень від нього»

Портфоліо-менеджер компанії FMC
Експерт пояснив, які головні переваги має інсектицид Вантекс®:

  • Є ефективним за більш високих температур, ніж інші піретроїдні препарати (+25°С).
  • Препарат є високоефективним проти широкого спектру комах, в тому числі кліщів.
  • Серед піретроїдних препаратів інсектицид Вантекс® має найвищу активність і стабільність завдяки одноізомерній молекулі гамма-цигалотрину та препаративній формуляції капсульованої суспензії.
  • Стійкий до змивання дощем, високих температур та сонячної радіації.
  • Має найбільш тривалий період захисту серед піретроїдів.
  • Відповідає вимогам ЄС щодо безпеки праці та охорони навколишнього середовища.

За рахунок повного знищення або контролю популяції коричневого мармурового клопа до ЕПШ, суттєво зменшується відсоток неушкоджених рослин/плодів для нормального достигання та збору максимального врожаю найвищої якості.
АнтиКарантин
В проекті АнтиКарантин говоримо про проблеми карантинних шкідників, бур'янів та хвороб. В кожному випуску окрема тема: проблема, як її попередити та що робити, якщо вже помітили на полі
Выполнено с помощью Disqus