SHARE
ОЛЕНА БАСАНЕЦЬ
06.05.2020

АМБРОЗІЯ ПОЛИНОЛИСТА:
Є ПРОБЛЕМА — Є І РІШЕННЯ

Ефективні заходи боротьби
Щорічно на боротьбу з амброзією полинолистою у регіонах виділяють сотні тисяч гривень, адже цей карантинний бур'ян є небезпечним для людини і довкілля, а крім того, його поява у посівах сільгоспкультур здатна суттєво знизити урожайність. Але, хоч бур'ян і досі є карантинним, сьогодні він настільки поширений на території України, що простіше назвати місця, де він не росте, аніж ті, де амброзія впевнено розповсюджується.

Амброзія: шкодочинність

Амброзія полинолиста (Ambrósia artemisiifólia), а точніше, пилок рослини, є досить сильним алергеном. Проте кон’юнктивіт та нежить аграрії вже якось потерпіли б. А от значне пригнічення сільгоспкультур на власних полях — вже ні.

Амброзія становить значну конкуренцію культурним рослинам за вологу та елементи живлення: на формування 1 кг сухої речовини цей бур’ян витрачає майже тонну води, а також близько 16 кг азоту та 1,5 кг фосфору. Активно «споживає» амброзія і калій, і мікроелементи.

Окрім виснаження ґрунту амброзія також значно пригнічує культурні рослини, оскільки має велику вегетативну масу та розвинену кореневу систему, що може сягати на 4 м вглиб. Амброзія не тільки «відбирає» воду та елементи живлення у культури, але й затінює культурні рослини, перекриваючи їм доступ до прямих сонячних променів.
Зрозуміло, що поява навіть кількох рослин на квадратному метрі поля призводить до значного зниження урожайності вирощуваної культури, а якщо ситуація з бур'янами критична, можна взагалі залишитись без врожаю.

Існує і ще одна проблема: навіть якщо урожай вдалося отримати досить непоганий, з його продажем через амброзію виникнуть складнощі. Якщо продукція йде на експорт, потрібно врахувати, що багато країн вимагають повної відсутності насіння амброзії в продукті. Досягти цього буває складно, адже у багатьох господарствах кількість насіння амброзії доходить до 1 тис. на кілограм зерна, при цьому очистку провести складно: одноразове просіювання неефективне, а багатократне просіювання пошкоджує вже саме зерно.

Заходи боротьби:

як ефективно подолати амброзію?
Фахівці Волинської фітосанітарної лабораторії зазначають, що найбюджетнішим та найдієвішим методом боротьби з амброзією полинолистою міг би стати біологічний метод, адже за допомогою амброзієвої совки та амброзієвого листоїда можна повністю захистити посівні площі від шкодочинності даної рослини. Цьому перешкоджаю єдиний, проте дуже важливий фактор: людина поки не в змозі контролювати процеси популяції комах даного виду.

Тож наразі використання біологічних, карантинних, чи агротехнічних засобів не може забезпечити надійний захист рослин від амброзії, а може слугувати лише комплексом допоміжних заходів боротьби з бур'яном. А найбільш доцільним є застосування хімічних засобів захисту боротьби у поєднанні з агротехнікою.
Зернові колосові культури
У посівах зернових амброзія не становитиме проблеми, якщо вчасно застосувати правильний гербіцид по вегетації. Саме для захисту від цього злісного бур'яна добре себе зарекомендували сульфонілсечовини. Наприклад, ефективними будуть гербіциди Калібр® у нормі 55г/га + ПАР Тренд® 0,3 л/га, Гранстар® Голд у нормі 35г/га +ПАР Тренд® 0,3 л/га, виробництва компанії FMC.
Соя
Для посівів сої амброзія полинолиста становить велику проблему, якщо її не проконтролювати вчасно. Тому гербіцидну обробку на сої потрібно провести до появи 2-х листків бур'яну, фахівці радять вже «класичну» для сої схему: поєднання препаратів Базагран та Хармоні® у нормі 6-8 г/га + ПАР Тренд® 0,3 л/га
Кукурудза
Оскільки кукурудза є ярою культурою, амброзія зазвичай сходить разом з нею, а тому може бути добре проконтрольована ґрунтовими гербіцидами та гербіцидами по вегетації. На кукурудзі можна працювати препаратами із д.р. 2,4-Д, оптимально поєднувати їх з нікосульфуроном. Наприклад, гербіцид Нікіт® у нормі 0,2 л/га (нікосульфурон) добре підійде для створення бакової суміші, оскільки сумісний із більшістю гербіцидів, не має обмежень у сівозміні для використання та може застосовуватися в широкому діапазоні фаз розвитку кукурудзи — від 3 до 10 листків.
Соняшник
Найбільшу проблему амброзія становить саме у посівах соняшника, оскільки і культура, і бур'ян відносяться до однієї ботанічної родини (айстрові) та є широколистими дводольними. Тому захистити посіви соняшнику від амброзії без фітотоксичного впливу на саму культуру зазвичай дуже складно. У випадках, коли поле засмічене амброзією і є потреба сіяти на ньому соняшник, фахівці рекомендують використовувати технологію Express із застосуванням гербіциду Експрес® виробництва комапнії FMC у максимально дозволеній нормі 50 г/га + ПАР Тренд® 0,3 л/га у фазу 2-8 листків культури та висівом стійких гібридів соняшника.
Порівняно з іншими рішеннями Експрес® має ряд суттєвих переваг: контролює широкий спектр бур'янів, в тому числі амброзію, лободу білу, осот, нетребу звичайну, гірчаки, капустяні види бур'янів. Післясходове застосування дозволяє коригувати норми витрат, не має обмежень для культур у сівозміні, швидко розкладається у грунті, без залишків в продукції і навколишньому середовищі, не має фітотоксичності на культуру.
У будь-якому випадку, щоб боротьба з амброзією була дійсно ефективною, необхідно провести гербіцидний захист вчасно. Найважливіше — не дозволяти амброзії вегетувати до цвітіння і прибрати її з поля якомога раніше. Найкраще провести обробку у найбільш чутливу фазу розвитку — перша пара справжніх листків.
Выполнено с помощью Disqus