27 січня 2020, 13:00, Технології

Визначено ключові чинники впливу вологості повітря на вирощування сільськогосподарських культур

Про це йдеться в матеріалі «Агропрогноз: чим загрожує низька і висока вологість повітря?» на Kurkul.com.

При високій температурі та незначній вологості повітря інтенсивність випаровування збільшується і виникає невідповідність між надходженням води та її витратами, що уповільнює ріст і розвиток рослин. Надмірно висока вологість сприяє крупноклітинній будові тканин рослин, що надалі викликає полягання у зернових культур. 

У період цвітіння висока вологість повітря затримує цвітіння і плодоношення рослин, перешкоджає нормальному запиленню рослин, а в теплу пору року ― сприяє розвитку грибних і бактеріальних захворювань рослин (борошнистої роси, білої гнилі, фітофторозу, різних видів іржі) і розмноженню деяких шкідників, що призводить до зменшення врожаю.

Читати по темі: Посухи, зливи, вітри: погодні підсумки 2019

Висока вологість у період достигання хлібів затримує настання повної стиглості, збільшує вологість зерна і соломи, що, по-перше, ускладнює збирання хлібів, по-друге — викликає проростання зерна.

Ще більше неприємностей рослинам завдає низька вологість. Зменшення відносної вологості до 30% і нижче викликає явище «повітряної посухи», що призводить до втрати тургору у листках. Якщо це явище спостерігається кілька днів, то припиняється фотосинтез, листя засихає, зменшується фотосинтезуюча поверхня і втрачається частина врожаю. 

Особливо шкідливе зменшення вологості повітря до 30% у період цвітіння, оскільки пересихає пилок, що спричиняє неповне запліднення і явище череззерниці у колосі. Крім того, низька вологість у період наливання викликає щуплість зерна, зменшення його врожаю. Особливо небезпечна низька вологість у комплексі з нестачею ґрунтової вологи. Якщо відносна вологість становить 30% і менше, а запаси продуктивної вологи в орному шарі не більше 5 мм, а в метровому — не більше 30 мм в період наливання зерна, то зерно стає щуплим, погіршується його якість. Поєднання низької вологості повітря, високих температур та малих запасів продуктивної вологи призводить до утворення дрібних плодів і ягід, зменшує їх врожай і якість та викликає слабку закладку бруньок під урожай наступного року.

У свою чергу низька вологість повітря у період дозрівання винограду і цукрових буряків підвищує вміст цукру у ягодах та коренеплодах. Низька відносна вологість повітря стримує перезараження озимих зернових культур та ріпаку основними хворобами. Від вологості повітря також залежать строки проведення сільськогосподарських робіт: сушка зерна, закладка силосу, боротьба з бур’янами та ін.