4 червня 2019, 10:40, Урожай

Посіви пізніх ярих культур продовжують заселяти шкідники

За даним Держпродспоживслужби, у посівах соняшнику шкодять довгоносики, піщаний мідляк, дротяники, тютюновий трипс, якими у слабкому та середньому ступенях пошкоджено 2-14, осередково до 39% рослин. Спостерігається наростання чисельності та шкідливості геліхризової попелиці, якою заселено 3-14% рослин у слабкому ступені. В південних областях посіви заселять та пошкоджують гусениці листогризучих совок, осередково лучного метелика, чортонолохівки.

Повсюди 1-4, макс. 19% рослин кукурудзи пошкоджено злаковими блішками, попелицями, сірим довгоносиком, піщаним мідляком, дротяниками.

Посіви цукрових буряків заселяє бурякова листкова попелиця, в крайових смугах полів 2-8% рослин (Вінницька, Київська, Полтавська, Сумська, Тернопільська Хмельницька, Чернігівська обл.), за чисельності 5-10 (Кіровоградська обл.) екз. на кожну. Триває пошкодження посівів звичайним та сірим буряковими довгоносиками, які за чисельності 0,1-1 пошкодили 2-6, осередково до 42% рослин у слабкому та середньому ступенях (Київська обл.). Також плантаціям буряків шкодять бурякові блішки, крихітки, бурякові мінуючі мухи, щитоноски. На 1-3% рослин (Івано-Франківської, Хмельницької обл.) поширюється коренеїд, розвиток якого обмежують розпушуванням міжрядь.