Сьогодні, 11:55 ЗЗР

Захист від хвороб та рістрегуляція озимого ріпаку: фахівець порекомендував фунгіцид Унікаль Макс

«По-перше, у здорових не уражених патогенами рослин всі важливі продуційні процеси проходять повноцінно, завдяки чому вони можуть розвинутися до необхідної для входу в зиму фази, по-друге — культура формує оптимальну для перезимівлі архітектоніку, з потужною кореневою системою, пласкою розеткою, міцною кореневою «шийкою» та не винесеним над поверхнею ґрунту конусом наростання. А накопичені вуглеводи забезпечують підвищену зимо- та морозостійкість, попереджують розтріскування внаслідок замерзання клітинного соку. Саме тому обидві ці операції мають бути неодмінно проведені у відповідні терміни», — пояснює фахівець.

Для контролю хвороб і регуляції ростових процесів ріпака пізніх строків сівби Олександр рекомендує застосовувати препарати на основі тебуконазолу. Зокрема, препарат Унікаль Макс (тебуконазол, 500 г/л), який дозволяє вирішити обидва ці питання.

Читайте також: Посівна озимих під урожай 2025 стала черговим стресом для агрономів: фокус на головні проблеми

Діюча речовина фунгіциду швидко поглинається рослинами через вегетативні органи та, переміщуючись акропетально, рівномірно розподіляється в центральній частині стебла. Його дія проявляється у пригніченні синтезу ергостеролу в мембранах клітин грибів-патогенів, що призводить до їх загибелі. Паралельно, ця діюча речовина проявляє рістрегулюючий ефект, при цьому не пригнічуючи процес фотосинтезу в рослині.

Унікаль Макс ефективний проти борошнистої роси, альтернаріозу, циліндроспорозу, сірої гнилі, опосередковано — фомозу, а також забезпечує пролонговану захисну дію проти збудників шкодочинних хвороб. Крім того, фунгіцид є ефективним рішенням для контролю точки росту, сприяючи формуванню достатньої листової маси та розвиненої кореневої системи і проникненню її в ґрунт, що є позитивним для перезимівлі рослин, запобігає їх вимерзанню і впливає на майбутній рівень врожайності.

Служба новин