27 червня 2024, 15:00, ЗЗР

У південно-східних областях поширюються кліщі в посівах соняшника та кукурудзи

Про це розповів директор департаменту агротехнологій Ukravit Олександр Мигловець у спецпроєкті «Складна весна і розвиток хвороб: як врятувати урожай — 2024» на Kurkul.com.

Він зазначив, що вже декілька тижнів про це повідомляють аграрії та менеджери Ukravit. 

«Кліщі — це така нестандартна і не поширена історія, але на рослинах вже помітні візуальні пошкодження. Зараз на цих культурах використовують акарициди або інсекто-акирициди, які масово не використовували, напевно, 4-5 сезонів. Змінюється ареал поширення шкідників і хвороб, погодні умови, і тому на полях можна знайти зовсім не притаманні для них речі», — розповів представник компанії. 

Фахівець також додав, що наразі соняшник перебуває в різних фазах: деякі поля аграрії пересівали, й культура має декілька пар листків, а подекуди вже є утворення «зірочки». Відтак у деяких регіонах вже спостерігаються прояви первинного та вторинного інфікування пероноспорозомфомозомальтернаріозом та септоріозом. Але наразі це лише початкові спалахи.

Для першого обприскування культури  Олександр Мигловець рекомендує використовувати:

Для другого обприскування соняшника в посушливих регіонах рекомендується використовувати Ріальт (піраклостробін, боскалід), Інспір Голд (тебуконазол, протіоконазол) або інші триазольні продукти. 

Для другого обприскування культури в центральних і західних регіонах рекомендується застосовувати препарати Сінан чи Капітал. Для захисту від склеротиніозу під час цвітіння — Ріальт, який є одним із найефективніших рішень проти цієї хвороби за рахунок боскаліду у складі.

 

Олена Басанець, SuperAgronom.com