3 квітня 2024, 15:00, Технології

Науковець-луківник розповів про переваги і недоліки вирощування люцерни в суміші зі злаковими травами

Про це SuperAgronom.com розповів Юрій Векленко, кандидат сільськогосподарських наук, завідувач відділу польових кормових культур, сіножатей і пасовищ Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН, у матеріалі: «Зелений щит ґрунтів України: роль люцерни в сівозміні і технологія вирощування».

«Переваги чистих люцернових травостоїв — вища врожайність люцерни та легший контроль за забур'яненістю посівів. Недолік — монокультура люцерни швидко виснажується і потребує пересіву через 3-4 роки. Крім того, чисті люцернові пасовища несуть ризик отруєння худоби через сильне здуття газами від інтенсивного бродіння білка люцернової трави в шлунково-кишковому тракті. Явище це називається тимпанією», — пояснив фахівець.

Тому при використанні чистих люцернових пасовищ він рекомендує дотримуватись спеціальних запобіжних правил. Наприклад, не випасати худобу на свіжій люцерні після дощу чи роси. Краще чергувати випас на люцерні та злакових травах, або сіяти їх у сумішах. 

Читайте також: Нові, малопоширені та нетрадиційні бобові культури в Україні

Серед переваг люцерно-злакових сумішей Юрій Векленко виділив їхню підвищену стійкість до вилягання та триваліший строк використання — до 5-7 років без потреби пересіву. Також суміші забезпечують кращий кормовий баланс в раціоні худоби. Недолік — врожайність люцерни в сумішах дещо нижча, ніж у монопосівах і контролювати бур'яни на змішаних травостоях складніше. 

Рекомендоване співвідношення компонентів у сумішах — 50-60% люцерни та 40-50% злакових трав. У сумішах люцерну найкраще поєднувати з багаторічними злаковими травами: стоколосом безостим, райграсом високим, пирієм середнім, кострицею очеретяною.

«Це дозволяє максимально використати переваги люцерни як білкової культури та солодких злаків для балансування поживності корму за цукро-протеїновим співвідношенням», — додав фахівець.

Ефективність сумішей багаторічних трав у кормовиробництві

Нагадаємо, Володимир Мірненко назвав три чинники успішного вирощування люцерни.

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com