20 листопада 2023, 15:18, ЗЗР

Приготування бакової суміші — аграріям нагадали правила

Про них йдеться у матеріалі «Бакові суміші: правила змішування, сумісність діючих речовин, мікродобрив та регуляторів росту» на SuperAgronom.com.

Зазначається, що температура води для приготування бакової суміші має бути у межах 10-20°С. Є препарати які погано розчиняються при температурі води 4-5°С. Це потрібно враховувати, якщо вода для розчину береться зі свердловини. В такому випадку треба робити маточний розчин, тобто розчиняти препарати окремо, потім додавати воду, але при цьому їх ефективність знижується до 20-50%

Як зауважує Сергій Корнюшенко, менеджер із розвитку агротехнологій Південного регіону LNZ Group, слід також враховувати pH води, тому що багато препаратів працюють при більш лужному розчині, інші при нейтральному та при кислотному. А їхня формуляція здатна підвищувати чи знижувати pH води при змішуванні. Враховувати кислотно-лужний баланс теж потрібно, тому що домішки насичених солей, зокрема, карбонатні солі можуть знижувати ефективність препарату.

Наприклад, сухі гранульовані препарати у водорозчинних пакетах. Такі погано розчиняються за температури нижче 7°С. Якщо рано навесні воду беруть зі свердловини, тобто з глибини, на якій вода має 2-3°С і додають ці пакети, вони забивають форсунки, що знижує якість обприскування в рази.

Читати також: У мережі з'явився новий каталог засобів захисту рослин бренду DEFENDA

Послідовність змішування відповідно до формуляцій також важлива. Якщо одним з компонентів бакової суміші є водорозчинні пакети з ЗЗР, то приготування бакової суміші починають з них. Загалом же порядок змішування такий: ВГ — ЗП — ВДГ — вода — КС — ВР — КЕ

ВГ — водорозчинні гранули

ЗП — змочуваний порошок

ВДГ — водно-дисперговані гранули

КС — концентрат суспензії

ВР — водний розчин

КЕ — концентрат емульсії

Сергій Корнюшенко наводить приклад суміші препаратів: Шериф (трибенурон-метил), Дот (ципроконазол + пропіканазол) і Циркуль (лямда-цигалотрин).

За його словами, сульфонілсечовинний Шериф у формі водорозчинних гранул додають до суміші першим, тоді як ДОТ із класу триазолів і синтетичний піретроїд Циркуль мають препаративну форму концентрат емульсії, тож додаються після нього.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

Читати також: Приготування бакових сумішей однокомпонентних препаратів: алгоритми, можливості, застереження