10 листопада 2023, 15:00, Технології

Аграріям розповіли про переваги та особливості тритикале

Про це йдеться в матеріалі «Тритикале як альтернатива пшениці: технологія вирощування на зерно і зелений корм» на SuperAgronom.com.

Тритикале краще за пшеницю переносить морози, дає кращий результат на засолених ґрунтах, відрізняється більшою стійкістю до хвороб та шкідників. Кращими грунтами для нього є чорноземи, проте й на інших може давати високі врожаї при належній агротехніці. На легких піщаних та торфових грунтах дає вищі врожаї, ніж озима пшениця, бо краще переносить кислотність грунту. Сорти зернового тритикале мають підвищену зимо- і посухостійкість. Критична температура вимерзання рослин -18…-20°С, тоді як у пшениці — близько -17…-18°С. Рослини більш стійкі проти льодової кірки, відлиг, навесні швидше і краще, ніж пшениця, відростають. 

Тритикале залишається поки що не дуже популярною культурою.  Головна проблема в тому, що в нашій країні тритикале практично не використовується в хлібопекарській промисловості, хоча селекціонери домоглися того, що борошно з деяких сортів ні в чому не поступається пшеничному борошну. Причина — у необхідності реєстрації  ДСТУ на хлібобулочні та кондитерські вироби із тритикале. Поки що відомо лише про деякі приватні досліди виробництва хліба з тритикале, але широкого поширення ця практика не набула.

Втім, інтерес до тритикале однозначно зростатиме, для цього є ціла низка передумов:

  • Тритикале має більшу продуктивність у порівнянні з пшеницею. Озима пшениця поступається кормовим сортам озимого тритикале зі збирання маси на 11-18 т/га, зі збирання протеїну — на 4-6 ц/га.
  •  Тритикале виживає у несприятливих умовах,  особливо перевага озимого тритикале є очевидною в екстремальні роки (в умовах травневих заморозків, посухи протягом вегетації).
  • Зернофураж тритикале перевершує за своїми поживними якостями інші кормові культури. Кормові сорти тритикале — завдяки більшій кількості листя — містять на 15-20% більше сирого протеїну, ніж пшениця та жито. Змішані посіви тритикале озимого з озимою викою, зимуючим горохом дають збагачений білком зелений корм. У 1 кормовій одиниці такої маси міститься протеїну від 129 до 168 г.
  • Тритикале — відмінна сировина для виробництва крохмалю, спирту та борошна.  Кількість крохмалю у тритикале може досягати 70-74%. Витрата сировини виробництва 1 тонни товарного крохмалю складається: для картоплі – 7 тонн, для жита 2 тонни, для пшениці 2,3 тонни, для тритикале 1,8 тонни, кукурудзи 1,6 тонни.

Олена Басанець, SuoerAgronom.com