24 жовтня 2023, 10:25, ЗЗР

На ранніх посівах озимих зернових в Лісостепу та Поліссі проявляються хвороби

Про це повідомляє Держпродспоживслужба.

Мова йде про борошнисту росу, септоріоз, ринхоспоріоз (Вінницька, Дніпропетровська, Київська, Львівська, Миколаївська, Тернопільська, Чернігівська обл.), гельмінтоспоріоз, буру листкову іржу та кореневі гнилі (Дніпропетровська, Житомирська, Львівська, Миколаївська, Тернопільська, Чернівецька обл.), якими охоплено 1-3% рослин.

У Лісостепу, Поліссі, осередково в Степу відсутність дружніх сходів, пониження та коливання температури повітря, подекуди опади різної інтенсивності стримували розвиток злакових мух, попелиць, цикадок, хлібних блішок у посівах озимих зернових колосових культур та їх шкідливість на рівні 1-6, подекуди 12% рослин. Дощова погода сприяла міграції дротяників, личинок хрущів з нижніх шарів ґрунту до поверхні, тому очікується їх шкодочинність у посівах озимих культур.

Пізні строки сівби пшениці: за та проти від британських аграріїв
Читати

У степових, осередково лісостепових областях переважно у посівах озимої пшениці, розміщеної після стерньових попередників, триває живлення личинок хлібної жужелиці, які за чисельності 0,2-2 екз. на кв.м пошкодили 0,5-2% рослин (Вінницька, Дніпропетровська, Запорізька, Івано-Франківська, Одеська, Сумська, Тернопільська обл.). Гусениці озимої совки в чисельності 0,5-2 екз. на кв. м пошкодили до 5% рослин озимих культур. 

Нагадаємо, озимому ріпаку загрожує 6 хвороб, ними уражено до 2% рослин.