11 вересня 2023, 10:25, ЗЗР

Продовжується вихід хлібної жужелиці з літньої діапаузи — Держпродспоживслужба

Про це повідомляє Держпродспоживслужба.

«У Степу за умов утримання посушливої погоди, очікується зменшення плодючості жужелиці. У разі сівби озимих зернових культур, по стерньовим попередникам, збереження сходів від жужелиці, гусениць підгризаючих совок, личинок ґрунтоживучих шкідників, які можуть спричинити зрідження рослин, досягається передпосівною обробкою насіння дозволеними препаратами», — йдеться в повідомленні.

Повсюди на сходах падалиці озимої пшениці відмічається літ злакових мух (3-12 екз. на 100 п.с.), розвиток злакових попелиць, цикадок. Скрізь виявляють борошнисту росу, септоріоз, гельмінтоспоріоз, які є джерелом інфекції для посівів озимих зернових під урожай 2024 року.

Критерії успішної перезимівлі ріпаку та помилки в осінньому догляді посівів
Читати

Повсюди на посівах озимого ріпаку продовжується заселення та пошкодження сходів блішками, де за чисельності 0,3-2, макс. 4-7 (Волинська, Запорізька обл.) екз. на кв.м ними пошкоджено 1-5, осередково до 10% рослин (Запорізька, Миколаївська обл.). Спостерігається відродження та живлення личинок ріпакового пильщика 0,5 екз. на кв.м. Також у посівах культури відмічається шкідливість білокрилки, капустяних попелиці та молі, гусениць підгризаючих совок, біланів, дротяників, де ними пошкоджено 3-17% рослин. У господарствах Полтавської області виявляли білу плямистість, Тернопільської області — чорну ніжку. Обробку посівів ріпаку рекомендовано проводити за наявності 3-5 блішок на кв.м за сухої погоди, t >150°С дозволеними до використання інсектицидами.

Нагадаємо, експерт назвав негативні сценарії перезимівлі ріпаку.