6 червня 2023, 12:24, Технології

Технологія pro-till дала змогу компанії Західний Буг заощадити від $50 до $100 на гектарі

Про це йдеться у матеріалі «Підтоплені поля, стрес озимих і ставка на цукрові буряки: перебіг посівної у західних областях» на SuperAgronom.com.

«Мета нашої компанії — це мінімізація витрат на обробіток ґрунту при збереженні всіх вимог якісного обробітку. Все почалося із використання комбінованих агрегатів, а три роки тому ми зупинилися на технології смугового обробітку від Mzuri — pro-till», — розповів  Дмитро Костарєв, заступник головного агронома.

Він пояснив, що pro-till відрізняється від класичного strip-till, який характеризується нарізанням смуг обробітку і посівних смуг, тоді як агрегат Mzuri робить ці операції за один прохід. Попри всі інші аналоги на ринку, в «Західному Бузі» оцінили систему Mzuri через її гнучкість та на сьогодні мають 7 посівних комплексів.

«Ми ними сіємо ріпак і зернову групу, а останні два роки і частину сої. В обробітку й висіві технологія займає від 25 до 40%. І ми хочемо збільшити цю частку. Питання лише в тому, що ці посівні комплекси менш продуктивні з точки зору сівби порівняно з агрегатами класичної системи. Але якщо брати до уваги повну технологію від підготовки стерні, внесення добрив і до сівби, вони найпродуктивніші», — додав він.

Останні два роки в господарстві порівнюють pro-till і класику, різницю у врожайності поки що не відмічали. А ось економію помітили одразу. Технологія pro-till дала змогу заощадити від 50 до 100 $/га за рахунок зменшення норми висіву, витрати пального, норми мінерального добрива. 

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

Читати по темі: АгроЕкспедиція Посівна 2023 Київщина

АгроЕкспедиція Посівна 2023 Чернігівщина

АгроЕкспедиція Посівна 2023 на Півдні

Посівна в Центрі: погодні умови диктують технології вирощування та зменшують потенціал врожайності