1 травня 2023, 09:05, ЗЗР

Агрометеорологічні умови кінця квітня сприяли розвитку озимих та сівбі ярих на Житомирщині

Про це йдеться в агрометеорологічному звіті щодо фітосанітарного стану сільськогосподарських рослин в господарствах Житомирської області станом на 27 квітня 2023 року, оприлюдненому Держпродспоживслужбою області.

Зазначається, що за результатами обстеження встановлено, що агрометеорологічні умови вказаного періоду сприяли для весняної вегетації озимих культур, посіву ярих зернових культур та для цвітіння плодово-ягідних культур, розвитку та розповсюдженню шкідників, бур’янів.

Ураження хворобами на посівах озимих зернових практично залишилась на рівні минулої декади. Так, розвиток септоріозу становить 6-13% уражених рослин за розвитку хвороби 0,4%, ураження борошнистою росою становить 3-10% уражених рослин за розвитку хвороби 0,2%. Розвиток кореневих гнилей становить 2-7% уражених рослин за розвитку хвороби 0,4%, спостерігається розвиток кореневих гнилей 4-9%, загибелі рослин не виявлено.

На посівах озимих зернових продовжується розселення та пошкодження рослин хлібними блішками, які здебільшого спостерігаються в крайових смугах, де заселено 10% площі за чисельності 0,4-2,0 екз./м², пошкоджено 3% рослин в слабкому ступені. Личинкою хлібної жужелиці (хлібний турун) де спостерігається початок заселення 2% площі за чисельності 0,1-0,2 екз./м², пошкоджено 1% рослин в слабкому ступені. Заселення цикадками становить 10% площі за чисельності 0,8-1,0 екз./м², пошкоджено 3% рослин в слабкому ступені, а також спостерігається заселення злаковою попелицею 9% площі за чисельності 0,6-1,0 екз//м², пошкоджено 0,1-0,2% рослин в слабкому ступені.

Крім того, на посівах озимих культур спостерігається ріст бур’янів на початкових фазах по різному, на 1 м² кількість бур’янів становить 30-60 шт., таких як пирій повзучий 8 рослин/м², щириця звичайна 6 рослини/м², вівсюг звичайний 7 рослин/м², редька дика 8 рослин/м2 та багато інших.

Технологія вирощування ріпаку: підживлення молібденом

Читати

На посівах озимого ріпаку триває утворення генеративних органів, ріст головного і бокового стебел, з’являються пагони другого порядку, бутони головного стебла піднімаються над верхніми листками, з’являються бутони на пагонах другого порядку. Ураження хворобами посівів озимого ріпаку лишилось на рівні минулої декади. Ураження альтернаріозом становить 7-15% уражених рослин за розвитку хвороби 0,6%, пероноспорозу виявлено 6-10% уражених рослин за розвитку хвороби 0,2%. Бактеріозом уражено2-9% рослин за розвитку хвороби 0,1%. Повсюдно спостерігається розвиток і шкідливість хрестоцвітих блішок, за чисельності 1,0-2,0 екз./м², заселено 14%, де пошкоджено 7% рослин в слабкому ступені. Стебловим прихованохоботником заселено 18% рослин, за чисельності 1,0-2,0 екз./рослину, пошкоджено 4% рослин в слабкому ступені.  

У плодово-ягідному саду спостерігається наростання чисельності сірого брунькового довгоносика, яким заселено 40% дерев, за чисельності 3-5 екз./дерево,  букаркою заселено 40%, за чисельності 1 екз./дерево, яблуневою зеленою попелицею заселено 10%, за чисельності 2-3 екз./листок. Яблуневим квіткоїдом заселено 40%, за чисельності 2-3екз/дерево, пошкоджено 8% бутонів і квіток в слабкому ступені. Яблуневими листоблішками (медяниця) заселено 2% дерев, 4% бруньок, 6% листя за чисельності 0,2-0,6 екз./бруньку, листок. Зберігається інфекційний запас міцелію збудника грибкових хвороб, на зерняткових: зокрема парші, зараження становить 9% дерев, моніліозом 8% дерев. На кісточкових: розповсюдження коко мікозу становить на 7% дерев, клястероспоріозу 3% дерев, проте наразі проявів розвитку хвороб на листі не відмічено.

Площі полуниці заселяють личинки травневого хруща 1-3 екз./м².

Читати також: Подбайте про розвиток озимих культур після відновлення вегетації