20 квітня 2023, 10:35, ЗЗР

Шкідливі клопи на Кіровоградщині мають високу спроможність до розмноження — фахівці

У ньому зазначається, що загалом було обстежено площу 8 645 га.

Було виявлено — 1,5, максимально — 4 екз. на м2 клопа шкідливої черепашки. За зимовий період загинуло 0-10% шкідника, від хвороб — 65, шкідників — 35%. Маса живих самок до 120 мг — тобто потенційна спроможність розмноження шкідливої черепашки, як і інших клопів, доволі висока, тому в полях озимої пшениці, ячменю, де оселяться ці шкідники за порогової чисельності, виникатиме необхідність застосування хімічного захисту рослин.

Хлібна жужелиця (турун), 0-5% личинок якої загинуло взимку, зустрічалася у вибірках в середній чисельності 0,5 екз. на м2.

Технологія вирощування озимого ріпаку: живлення і захист в сезоні-2023

Читати

Взимку загинуло 0-4% гусениць озимої совки. На 19% обстежених площ збереглося 0,5, максимально — 1 екз. на м2 шкідника. Помірно тепла цьогорічна зима сприяла перезимівлі гусениць молодших віків, які навесні дохарчовуватимуться в посівах озимих зернових культур. Ймовірне утворення вогнищ підвищеної чисельності і шкідливості фітофага у посівах озимих, просапних та овочевих культур.

Щільність дротяників та несправжніх дротяників, личинок хрущів — 0,5-0,6, максимально — 1 екз. на м2 на полях під посів просапних культур загрожує значним пошкодженням сходів.

Гусениці стеблового (кукурудзяного) метелика за незначної (0-20%) загибелі взимку від хвороб і ентомофагів виявлені у 8, максимально — 20% рослинних решток кукурудзи, по 1-2 екз. на рештку.

Умови зимівлі (загинуло від шкідників та грибних і бактеріальних хвороб 0-20% шкідника) не вплинули на колорадського жука, якого скрізь на картоплянищах збереглося в середньому 1,8, максимально — 3 екз. на м2.

Посіви цукрових буряків більшості бурякосійних господарствах області заселятимуться жуками звичайного та сірого бурякових довгоносиків. Як стверджують фахівці, найбільш загрозливими вони будуть у Олександрійському, Новоукраїнському, Голованівському районах, де навесні за виживання 100% популяції виявлено 0,5 екз. довгоносиків на м2.

Читати також: На посівах зернових колосових культур спостерігається літ злакових мух