13 березня 2023, 16:46, Урожай

Виноградарі Миколаївщини проводять сухе обрізання рослин, готуються до нового сезону

Про це повідомляє Суспільне з посиланням на слова головного спеціаліста Департаменту агропромислового розвитку Миколаївської ОВА Володимира Афанасьєва.

«На території області обліковується 5 800 гектарів виноградних насаджень. У плодовитому віці ця площа становить 5 тисяч гектарів. За підсумками 2022 року валовий збір становив майже 20 тисяч тонн», — каже Володимир Афанасьєв.

Також, за його словами, у 2023 році на державному рівні передбачено грантову програму підтримки створення нових площ насаджень від 1 до 25 га. Обов’язкова умова — нові постійні та сезонні робочі місця.

Наразі триває сухе обрізання лози. Наприклад, у «Ольвіо Нуво» розпочали ці роботи у січні, за день бригада з 4-5 людей може обрізати до 1000 кущів винограду.

Як зазначає Алла Магаляс — дружина власника господарства, який пішов добровольцем в Збройні сили України й передав керівництво їй та сину, сезон виноробства триває з серпня до жовтня. Попри повномасштабну війну, режим роботи в «Ольвіо Нуво» не змінився.

«Ніхто нікуди не втік, всі виходили на роботу. Працювали під обстрілами. Площа виноградників у нас — 11,5 гектарів», — каже Алла Магаляс.

Технологія вирощування винограду

Читати

Вона розповідає, в жовтні 2022 року росіяни обстріляли вбиральню для працівників та дегустаційний центр. У цеху наявні 13 ємностей для виробництва та зберігання вина. За рік виготовили понад 15 тонн продукту, говорить жінка. На згадку залишились російські снаряди, що прилітали на територію господарства. Їх збирали своїми силами.

Аналогічні проблеми спіткали й акціонерне товариство «Радсад», де постраждав парк з ємностями, яких тут загалом — 330.

«Шістнадцять ємностей було пробито наскрізь і вони не підлягають відновленню. І дуже постраждав цех переробки винограду. Але роботу вдалося налагодити», — розповідає головна виноробниця Галина Сурженко.

Тим більше, що за словами фахівчині, 2022 рік був дуже врожайним. У підприємстві зібрали майже рекордну кількість врожаю — 7 700 тонн.

«Загальна площа виноградників «Радсаду» становить 760 га технічних сортів. Працівників у нас понад 200 людей. Їх кількість істотно не змінилась», — додає генеральний директор «Радсаду» Євген Корнієнко.