11 квітня 2024, 13:57, Посівна

Щоб цьогоріч посіятись, миколаївські аграрії самостійно розміновують поля й відновлюють розбиту техніку

Про це повідомляє Суспільне.

Зазначається, що, зокрема, внаслідок обстрілів було зруйновано фермерське господарство Олександра Звіришина. Аграрій брав кредити, аби провести посівну-2024.

«Площа землі 500-600 гектарів. У нас два невеликі фермерські господарства — одне у Партизанському, одне у Благодатному. У цьому господарстві збитки на 100 відсотків, а у Партизанському відсотків на 80. Починаємо працювати, кредити у державних банках, під 3-5-7 відсотків, але беремо — працюємо», — каже фермер.

Заміновані площі поступово очищають і потроху засівають. Нині в господарстві триває сівба соняшнику. Аграрій сподівається зібрати врожай, аби мати змогу віддавати кредити.

Фермер Віктор з Благодатного із побитої техніки зібрав два трактори. Каже, грошей на нові немає.

«Все повністю зруйноване, що було до війни, нічого не залишилося. Взагалі нічого. Трактори збираємо — один з двох, або з трьох. Адже купити зараз немає за що, все дорого коштує. Прибутку немає ніякого. Вже третій рік ми стоїмо, це ж тільки почали сіяти», — каже фермер.

Перед початком повномасштабної війни Віктор засіяв понад 150 гектарів землі пшеницею та ячменем. Через окупацію села врожай не зібрав.

«Ми посіяли у 2022 році озимі пшеницю та ячмінь, але ж воно все залишилося у полях, ніхто не збирав, усе згоріло. Тепер з мінуса починаємо. Дай Боже, аби врожай був, бо солярка у борг, насіння в борг, вже не знаю де те насіння шукати, аби сіяти», — бідкається аграрій.

Розміновують свої поля самостійно. Інакше не змогли б посіятись навіть у цьому році — черги довго чекати.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

Читати також: Аграрії війни. Ілля Єсін: Як показав 2022 рік — росія прийде куди захоче, незалежно від регіону. А от яку дадуть відсіч — це вже інше питання