3 квітня 2024, 09:00, Україна

Миколаївські інженери сконструювали машину для розмінування полів на базі МТЗ-80

Про це повідомили у Міжнародному центрі української перемоги та мережі захисту національних інтересів ANTS, повідомляє Телемарафон «Єдині новини».

Трактор-розміновувач працює дистанційно на полях ПАЕК під деокупованою Снігурівкою. Це одне з перших випробувань трактора безпілотника.

Зазначається, що від минулого весни аграрії Снігурівського району працюють у режимі підвищеної небезпеки. На той час поля всіх підприємств району були заміновані. Минулого року були випадки підривів, але працівники ПАЕК самотужки очистили близько 10 000 га. Тим не менш на полі був випадок наїзду на протитанкову міну важкого трактора з дисковою бороною. Адже міни можуть знаходитися на різній глибині і виявити їх всі складно. 

Щоб уберегти колектив, інженери підприємства розробили трактор-розміновувач.

Поворот машина здійснює за допомогою дистанційного пульта з відстані 300 м, рухається трактор зі швидкістю 1 км/год. Попереду він оснащений гідравлічним приводом на барабані із закріпленими ланцюгами. Фреза обертається і ланцюги з навантаженням 300 кг б’ють по землі під час руху техніки. Електроніку купили в інтернеті.

За півтора місяці роботи трактор-розміновувач пройшов 10 км. Деякі розміновані ділянки готують під зрошення.

Зі слів інженерів, рішення економне та ефективне. Наразі фахівці планують змайструвати ще більш досконалий трактор-розміновувач.

Нагадаємо, аграріям порадили методи боротьби із весняними стресами рослин.

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com