23 січня 2023, 15:00, Посівна

Тенденція до зменшення посівних площ під озимими зерновими на користь олійних розпочалася з осені 2021 року

Про це йдеться у матеріалі: «Підсумки агросезону-2022: війна і агро» на SuperAgronom.com.

Згадуючи причини, першим пунктом стояла ціна. Прогнози стверджували, що ціни на олійні у новому сезоні будуть вигідніші. Крім того, із розмов з аграріями можна було зробити висновок щодо зменшення в сезоні 2022 площ під кукурудзою і заміна зернової на ті ж олійні — передусім соняшник.

Площі озимих зернових, посіяні під урожай 2022 р.

Площі озимих зернових під урожай 2022 р.
Площі озимих зернових під урожай 2022 р.

Причиною зміни «ставлення» до кукурудзи як до однієї з найбільш маржинальних стали стрибки у вартості добрив та значне здорожчання газу — основної складової у процесі сушіння зерна.

Як з’ясувалося потім, через згадані логістичні проблеми, спричинені війною, «головним болем» для аграріїв стала також і реалізація урожаю кукурудзи. І хоч ця культура залишається в ТОПі експорту збіжжя та за площами посівів, тенденція щодо її заміни продовжується й далі.

Наприклад в холдинзі A.G.R. Group у північних кластерах (зокрема, в Чернігівській та Сумській областях) під урожай 2022 року кукурудзу взагалі не сіяли, хоча в попередні періоди компанія вибудовувала для себе по більшості кластерів (крім південного) двопільну систему, що складалась із сої та кукурудзи. Але спочатку ціна на сушіння зерна, а потім і війна з усіма її згаданими вище факторами зламали напрацьовану систему, тож погляд переводять більше на соняшник. Залишають у структурі й сою. Бобова важлива як попередник, а до того ж її цілком можна вирощувати без застосування добрив — одного з найбільш затратних пунктів у собівартості вирощування культур у нинішні часи.

Нагадаємо, дані Мінагрополітики свідчать про те, що урожай-2022 зернових в Україні найменший за останні 5 років.