24 квітня 2024, 16:29, Посівна

Більше ярого ячменю і гречки та відмова від цукрових буряків — таким підходом до сівозміни поділилися в СК «Агробізнес»

Про це аграрій розповів у матеріалі: «Стала сівозміна з гнучкими нюансами та елементи точного землеробства — агро-бізнес в Агробізнесі».

Загалом, площа під ярим ячменем в СК «Агробізнес» зросла на 100 га. Урожайність планують отримати 6,5 т/га. Також у сівозміну додали гречку, хоч минулого року культура не виправдала сподівань на прибутки.

«Як пам’ятаємо, всі кинулись її сіяти, і пропозиція перевищила попит. Але, як це часто у нас буває, обпікшись в попередній сезон на якійсь культурі, аграрії на наступний від неї відмовляються. Тож знову утворюється дефіцит, ціна підвищується», — каже Олександр Вахній.

Саме з таких міркувань в «Агробізнесі» в поточному сезоні запланували посіяти більше круп’яної. А ось від цукрових буряків у сезоні відмовилися. І хоча культура у минулому сезоні була досить рентабельна, в господарстві вважають, що перевиробництво цукру через масове збільшення площ під солодкими коренеплодами не сприятиме вигідній ціні на буряки в поточному сезоні.

Читайте також: Посівний календар-2024: планування строків сівби

Натомість, за словами пана Олександра, в «Агробізнесі» вірять у цьогорічні перспективи ріпаку, хоч ця культура і минулого року була однією з найбільш рентабельних, ця тенденція продовжиться і в 2024-му. Тому вперше посіяли озимий ріпак, який раніше не вирощували.

Від пшениці в господарстві не відмовилися, як і від кукурудзи, якої під урожай-2024 планують 900 га (на 100 га менше, ніж торік). Так само на 100 га знизять площі під соняшником — із традиційних 800 га до 700 га.

Соя також присутня в сівозміні господарства, але в порівняно невеликих обсягах — близько 300 га, передусім для сівозміни. Адже й так прогнозують значний стрибок площ під культурою, отже пропозиція може обвалити ціни. А до того ж технологія культури досить затратна, передусім це стосується захисту, тим більше якщо мова про оригінальні продукти.

«Взагалі стараємось дотримуватись пропорційної сівозміни, щоб якась певна культура значно переважала у площах — такого не практикуємо. І загалом ще 10 років тому для себе вирішили, що не насичуємо сівозміну культурами, які створюватимуть сильний інфекційний фон через однакові для них хвороби», — уточнив заступник керівника.

Нагадаємо, в Україні розпочали сівбу гречки та проса.

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com