7 грудня 2022, 10:36, ЗЗР

Польський експерт назвав діючі речовини, що будуть заборонені в ЄС упродовж найближчого року

Які речовини підпадають під дію цієї стратегії та які наслідки для сільського господарства матиме заборона певних діючих речовин, розповіло видання Farmer.pl.

Як зазначається, ще у 2004-2010 рр. в ЄС було вилучено з використання значну частину діючих речовин — з наявних тоді 1000 кількість зменшилася до 500. При цьому за аналогічний період у США кількість речовин зросла з 1000 до 1300.

Але із забороною застосування пестицидів виникають не лише проблемні питання боротьби з загрозами для культур, а й економічні.

«З меншою кількістю діючих речовин виникає проблема захисту рослин, що робить нас менш конкурентоспроможними на ринках, і ми маємо гіршу зброю в боротьбі проти стійкості шкідників до використовуваних діючих речовин», — підкреслив проф.  Марек Корбас.

Як зменшити витрати у захисті озимої пшениці від шкідників, — погляд експерта

Читати

Серед факторів, що впливають на рішення щодо скасування подальших заходів, домінують підозри щодо впливу на гормональні порушення у ссавців, підозри щодо впливу на навколишнє середовище та запилювачів (бджіл та ін.). Тому, як пояснив проф. Корбас, уже вилучено з обігу 75 діючих речовин, які були складовими багатьох продуктів.  Найближчим часом в країнах Євросоюзу можуть бути вилучені ще 75 діючих речовин, які стосуються переважно фунгіцидів і гербіцидів. У Польщі поки що «вилітають» виліт від 54 з них, зазначив професор.

Він звернув увагу на наслідки зменшення кількості засобів захисту рослин. Насамперед  підвищиться резистентність патогенів — менша доступність діючих речовин означає меншу можливість ротації почергового використання діючих речовин у захисті рослин. Вилучення наступних препаратів призведе до збільшення кількості обробок тією самою діючою речовиною.

Не менш важливим є те, що наслідком відсутності можливості захисту буде нижча врожайність нижчої якості.

«Заходи з доведеною ефективністю будуть скасовані, залишаться більш «екологічні» для ссавців, але вони, на жаль, можуть бути менш ефективними», — наголосив фахівець.

Контроль хвороб озимої пшениці протруйниками: діючі речовини та патогени

Читати

Ще один наслідок, за словами проф. Корбаса, — збільшення собівартості виробництва (внаслідок використання більш частих обробок), а також зменшення прибутку господарств та виникнення ризику використання нелегально ввезених ЗЗР.

Видання наводить перелік деяких д.р., які мають бути виведені із застосування упродовж наступного року, і зазначає при цьому, що вже очевидно, що це призведе до втрати кількох сотень різних видів препаратів. 

Поетапне припинення застосування діючих речовин у 2022-2023 рр.

Кінцева дата використання

Діюча речовина

Кількість зареєстрованих препаратів у Польщі

1 листопада 2022 р.

фосмет

4 інсектициди

30 листопада 2022 р.

пенцикурон

1 фунгіцид

7 грудня 2022 р.

альфа-циперметрин

17 інсектицидів

31 грудня 2022 р.

флутріафол

3 фунгіциди

31 грудня 2022 р.

ципроконазол

14 фунгіцидів

19 травня 2023 р.

сульфоксафлор

3 інсектициди

1 жовтня 2023 р.

прохлораз

50 фунгіцидів

Разом

7

93

Також підлягають заміні деякі діючі речовини, які використовуються в фунгіцидах. У Польщі таких д.р. 13 і вони містяться у 405 наявних на ринку препаратах:

Також підлягають заміні (вилучаються) такі діючі речовини протруйників:

  • ципроконазол — з 31.12.22,
  • дифеноконазол, флудіоксоніл, флуопіколід, металаксил, пенцикурон — з 30.11.22,
  • прохлораз — з 1.10.23.

Плюс тебуконазол. Втім, хоч ці речовини можуть бути вилучені, але є варіант, що їх реєстрація може бути поновлена.