25 жовтня 2022, 17:27, ЗЗР

У Британії використовують тест-системи для ідентифікації хвороб рослин

Про це повідомляє Farmers Weekly.  

Компанія Microgenetics, яка розробила тест SwiftDetect, каже, що перші результати зразків, надісланих з вересня, показали, що біла плямистість листя була виявлена ​​у сортах із рейтингом стійкості 5-6, незважаючи на відсутність доказів на листку.

«З тривалим латентним періодом і майже мікроскопічними ранніми симптомами білу плямистість листя можна вчасно не помітити, що ускладнює боротьбу з хворобою», — каже Кріс Стіл, менеджер продукту з діагностики сільськогосподарських культур.

На зразках із 10 листків тест може визначити наявність білої плямистості з точністю до однієї клітини, при цьому результати отримуються протягом одного робочого дня.

«Це надає фермерам економічно ефективний і точний спосіб виявити, рівень контамінації культури, коли фунгіциди будуть найбільш ефективними», — каже пан Стіл.

Фунгіцидний захист ріпаку: шкодочинність хвороб та схеми внесення

Читати

Крім того, це може дати можливість зекономити на дорогих фунгіцидах, якщо виявиться, що рівень зараженості достатньо малий.

Біла плямистість ріпаку — це найновіша з переліку хвороб, які може розпізнати вказаний експрес-тест, який розроблено 2 роки тому.

Також портфоліо включає тести на: септоріоз, жовту, буру іржу та борошнисту росу пшениці; рамуляріоз ячменю.

Наступного року компанія сподівається розширити асортимент, включивши сітчасту плямистість і ринхоспоріоз на ячменю, а також фомоз і склеротиніоз ріпаку.