13 жовтня 2022, 13:27, ЗЗР

Як захистити озимі зернові від комплексу хвороб і шкідників на початку вегетації, — розповів експерт

Такі рекомендації дають фахівці компанії UKRAVIT SCIENCE PARK.

Керівник агрономічного департаменту компанії Олександр Мигловець зазначив, що насіння та молоді проростки надзвичайно вразливі перед ґрунтовими і ранньопіслясходовими шкідниками, а також хворобами.

«Через погодні умови посівна кампанія озимих зернових культур цього року відбувається досить нерівномірно в часі, — зазначає керівник агрономічного департаменту компанії Олександр Мигловець. — По-перше, на заваді ранньому та оптимальному посіву стало пізнє через вересневі дощі збирання соняшника та сої, які досить часто є попередниками зернових у сівозміні. По-друге, через надмірну вологість ґрунту аграрії не могли своєчасно розпочати посів навіть на попередньо підготовлених площах. Тому тоді, як в деяких регіонах посівна набрала обертів, інші лише розпочинають посівну кампанію. В будь-якому випадку, про який термін сівби не йшлося б, озимина потребує надійного захисту від комплексу загроз на початкових етапах росту та розвитку»

Для одночасного захисту озимих зернових у початкових фазах росту та розвитку від хвороб та ґрунтових і ранньопіслясходових шкідників Олександр рекомендує інсекто-фунгіцидний протруйник Паскаль (флудиоксоніл, 50 г/л + тебуконазол, 30 г/л + азоксистробін, 20 г/л + тіаметоксам, 250 г/л).

Фахівець пояснив, що флудиоксоніл складі препарату володіє контактною дією та інгібує процес фосфорилювання глюкози під час клітинного дихання, що призводить до порушення функціонування клітинних мембран грибів і зупиняє ріст міцелію. Тебуконазол — системна діюча речовина із захисними, лікувальними та викорінюючими властивостями, яка призводить до блокування біосинтезу ергостеролу, внаслідок чого поділ клітин збудника призупиняється, і він гине. Азоксистробін — системний, трансламінарний та захисний фунгіцид із додатковою лікувальною та викорінюючою дією, який блокує утворення спор і ріст міцелію. Тіаметоксам блокує нікотинові рецептори в постсинаптичній мембрані синапсу, в результаті чого припиняється передача нервового імпульсу, порушується рухома активність шкідника, що, не дозволяє йому продовжувати процес живлення.

Читайте також: Позакореневе підживлення: чи можна зекономити на основному удобренні?

Всі ці переваги дають змогу препарату захистити озимі зернові від хлібної жужелиці, дротяників, злакових мух, хлібних блішок, попелиць, цикадок, а також убезпечити їх від таких хвороб, як сажка, кореневі та прикореневі гнилі, септоріоз, борошниста роса та інші. 

Нагадаємо, у посівах озимої пшениці на Сході і в Центрі активізувались злакові мухи.