24 вересня 2022, 09:00, ЗЗР

Аграріям розповіли, як захистити озимий ріпак у технології Clearfield

Про це розповів доктор біологічних наук Сергій Хаблак в авторському блозі: «Гербіцидний захист озимого ріпаку в класичній системі та Clearfield».

Зокрема, застосовують гербіциди Нопасаран 1,2-1,5 л/га (імазамокс, 25 г/л і метазахлор, 375 г/л) + ПАР Метолат 1,2-1,5 л/га, Імпекс Дуо 1-1,2 л/га (імазамокс, 33 г/л + імазапір, 15 г/л). При цьому бур’яни повинні бути у початкових фазах розвитку — сім’ядолі у дводольних, 1-4 справжніх листків у злаків, зазначає експерт.

Він додає, що препарати групи імідазолінонів (д.р. такі як імазетапір, імазапір, імазамокс) не рекомендується використовувати на одному полі частіше 1 разу на 3 роки. Тому у сівозміні «озимій ріпак — соняшник — озима пшениця» не можна застосовувати гібриди ріпаку типу СL через складність контролю падалиці СL ріпаку в посівах класичного соняшнику або соняшнику Сlearfild, Експрес (SUMO) та післядію гербіциду.

Рістрегуляція та живлення озимого ріпаку — технологічні аспекти
Читати

Для знищення падалиці ріпаку СL, що стійка до дії гербіцидів інгібіторів ALS (похідні сульфонілсечовини, імідазолінони, тріазолпіримідини), слід правильно вибирати наступну культуру сівозміни, наприклад кукурудзу, зернові, люцерну, льон, горох. Але найкращими для контролю цієї падалиці є кукурудза та зернові, й обов’язково застосовувати препарати з іншим механізмом дії — наприклад, регулятори росту та розвитку (продукти, що містять 2,4-Ддикамбуфлуроксипір, клопіралід, МЦПА). Такі препарати використовують як самостійно, так і в бакових сумішах з препаратами, що мають інший механізм дії (в т.ч. і з гербіцидами інгібіторами ALS) в умовах складного засмічення поля.

Після застосування гербіцидів із вмістом цих активних речовин важливо дотримуватися такого чергування культур в сівозміні:
  1. рік 1-й — весна (при пересіві) — яра пшениця, горох, соя, кормові боби,
  2. рік 1-й — осінь — озима пшениця, жито, озимий ячмінь,
  3. рік 2-2 — весна — яра пшениця, ярий ячмінь, овес, кукурудза, соняшник, сорго, рис, цукрові буряки, кормові буряки, овочі,
  4. рік 2-й — осінь — озима пшениця, жито, озимий ячмінь, озимий ріпак.

Перед вирощуванням ріпаку СL рекомендується уникати обробок попередньої культури гербіцидами — інгібіторами ферменту ацетолактатсинтази, які володіють тривалим періодом розпаду в ґрунті. Також не допускати перекриття під час обприскування ріпаку типу СL гербіцидом Нопасаран 1,2-1,5 л/га, щоб уникнути загибелі культури та післядії.

Нагадаємо, експерт дав рекомендації щодо живлення соняшника залежно від попередника.