19 серпня 2022, 12:00, ЗЗР

Фахівці порадили засоби для первинного контролю хвороб зернових

Тому захист від хвороб триває практично упродовж всієї вегетації культури. І розпочинають його ще до посіву озимини, шляхом протруювання посівного матеріалу.

Як відзначають фахівці «Інституту здоров’я рослин», незараженого посівного матеріалу, в силу різних чинників, не буває, тож культура перебуває в зоні ризику. Видовий склад патогенів може бути найрізноманітнішим. Тому щоб оптимально підібрати фунгіцидний протруйник для зернових, якнайкраще провести фітопатологічну експертизу насіння в лабораторних умовах: це дозволить ідентифікувати всі наявні в посівному матеріалі патогени і знешкодити їх шляхом обрання відповідної діючої речовини протруйника.

Крім того, варто зважати на те, що патогени можуть зберігатися й у ґрунті та на немінералізованих рослинних рештках. Тому паралельно з лабораторним дослідженням доцільно взяти до уваги фітосанітарний стан посівів минулих років: проаналізувати, які вирощувались культури, які проблеми були для них типовими, визначити видовий склад хвороб. Завдяки такому всебічному підходу ви зможете максимально ефективно захистити зернові культури на ранніх етапах росту та розвитку від комплексу небезпечних хвороб.

Так, стандартно проти сажкових хвороб, що передаються насінням, фахівці компанії UKRAVIT SCIENCE PARK рекомендують обирати препарати групи триазолів, наприклад, протруйник Ультрасил (тебуконазол, 120 г/л.). Окрім сажкових хвороб, він контролює борошнисту росу та прикореневі гнилі. Крім того, його діюча речовина володіє рістрегулюючою дією, завдяки чому у рослин за сприятливих погодних умов формується розвинена коренева система, що важливо для повноцінного росту культури.

Гарною альтернативою для контролю цього комплексу хвороб, а також хвороб листя на початку вегетації озимих зернових є універсальний фунгіцидний протруйник Рекорд (карбоксин, 170 г/л + тирам, 170 г/л). За рахунок поєднання двох діючих речовин він надійно та тривало захищає насіння та сходи від внутрішньої та зовнішньої інфекції. Крім того, обробка насіння підвищує енергію проростання та схожість і не викликає пригнічення рослин.

Якщо ж є необхідність у контролі сажкових хвороб, септоріозу, кореневих гнилей та борошнистої роси, перевагу доцільно віддати протруйнику із лікувальними та захисними властивостями Супервін (тіабендазол, 45 г/л + флутріафол, 30 г/л). Він надійно захистить насіння та молоді рослини і забезпечить тривалий період захисної дії.

Для більш розширеного контролю хвороб рекомендується обрати двокомпонентний протруйник Ультрасил Дуо (тебуконазол, 60 г/л + імазаліл, 100 г/л). Він надійно та тривало контролює сажкові хвороби, борошнисту росу, кореневі гнилі, пліснявіння насіння, сітчасту плямистість, септоріоз та інші. Крім того, за рахунок у складі імазалілу подовжується період захисної дії та розширюється спектр контрольованих шкідливих патогенів. А рістрегулююча дія тебуконазолу сприяє за оптимальних погодних умов розвитку добре розгалуженої кореневої системи, завдяки чому культури ефективніше споживають елементи живлення та вологу із ґрунту.

Особливо актуальним продуктом для обробки насіння є новинка 2022 року від компанії — трьохкомпонентний протруйник Лайвіт (протіоконазол, 50 г/л + дифеноконазол, 50 г/л + піраклостробін, 25 г/л). Вдале поєднання діючих речовин забезпечує найвищу ефективність контролю насіннєвої, ґрунтової та аерогенної інфекції. Дифеноконазол у його складі є найвищим стандартом у контролі карликової сажки зернових, яка розповсюджена в Центрі та на Заході України. За рахунок піраклостробіна забезпечується тривалий контроль кореневих гнилей а також відзначається стимулюючий ефект на ріст і розвиток кореневої системи. Ця інноваційна розробка не проявляє ретардантних властивостей, що є надзвичайно актуальним для середніх та пізніх строків сівби, а також в умовах недостатньої вологозабезпеченості.