25 липня 2022, 09:03, ЗЗР

Експерт назвав оптимальне чергування культур у сівозміні у разі використання імідазолінонів

Про це йдеться у матеріалі «Гербіцидний захист соняшника — системи і препарати» на SuperAgronom.com.

Як зазначає автор статті, Сергій Хаблак, доктор біологічних наук, безперечною перевагою гербіцидів групи імідазолінонів є їхня здатність прибирати широкий спектр бур’янів, які досить складно прибрати за допомогою інших гербіцидів (навіть за використання їх у бакових сумішах), зокрема амброзію (види), хвощ, осот (види), дурман, нетребу та ін. До того ж вони ефективні у боротьбі з таким паразитом, як вовчок.

Як зауважує експерт, на сьогодні в Україні зареєстровано 3 діючі речовини з групи імідазолінонів: імазамокс, імазапірімазетапір. Кожна підходить до тих чи інших культур (див. табл).

Таблиця: Застосування на культурах д.р. представників класу імідазолінонів

Імазамокс, імазапір та імазетапір здатні проникати через кореневу систему та листя. Вони пригнічують біосинтез необхідних для рослини амінокислот, що веде до блокування білкового синтезу та зупинки росту.

Як уникнути помилок при внесенні ЗЗР? Поради фахівців

Читати

Препарати групи імідазолінонів не рекомендується використовувати на одному полі частіше 1 разу на 3 роки. Найменшу післядію проявляє діюча речовина імазамокс, 40 г/л (Пульсар 40). Діючі речовини імазапір, 15 г/л, яка входить до складу Євро-Лайтнінгу, імазапір, 7,5 г/л (Євро-Лайтнінг Плюс) та імазетапір, 100 г/л (Євро-Ланг) мають більш тривалу післядію: період розпаду у ґрунті може становити від 6 місяців до 2 років. Якщо сума опадів менша ніж 200 мм і рН нижче 6,2, є небезпека прояву фітотоксичності, негативні наслідки якої можуть бути знижені за рахунок механічного обробітку ґрунту на глибину не менше 15 см.

Після застосування гербіцидів з вмістом цих активних речовин важливо дотримуватися такого чергування культур в сівозміні:

1) без обмежень — гібриди соняшнику, ріпаку, стійкі до гербіцидів системи Clearfield®;

2) через 4 місяці — озима пшениця, жито (рік 0 — осінь);

3) рік 1 — весна — кукурудза, ячмінь, овес, рис, соняшник, соя, горох, боби, сорго;

4) рік 2 — весна — цукровий та кормовий буряк, ріпак, гречка, просо, овочі, картопля.

Перед вирощуванням соняшнику за технологією Clearfield® та Clearfield® Plus рекомендується уникати обробок попередньої культури гербіцидами-інгібіторами ферменту ацетолактатсинтази, які володіють тривалим періодом розпаду в ґрунті.

Читати також: Контроль хвороб на соняшнику: сівозміна та спектр дії основних фунгіцидів