13 липня 2022, 15:00, ЗЗР

Як захистити сою від кліщів, — розповідають фахівці

Про це повідомляють фахівці компанії UKRAVIT SCIENCE PARK.

У повідомленні йдеться, що за сприятливих умов кліщі здатні формувати до 25 поколінь потомства, а ситуація за відсутності заходів контролю може стати загрозливою для майбутньої врожайності цих культур і призвести до значних збитків.

«Наразі наші менеджери з технічної підтримки у різних областях відзначають у посівах сої розвиток попелиць, трипсів, гусениць совки-гамми, чортополохівки, інших. Окремо варто сказати про кліщів, які розвиваються та активно живляться як на сої, так і в садах: крім фізичних пошкоджень, вони спричиняють погіршення товарного вигляду плодових, внаслідок чого ті не відповідають стандартам сортової продукції», — зазначає керівник агрономічного департаменту компанії Олександр Мигловець.

Дл контролю комплексу поширених шкідників і кліщів на сої, Олександр рекомендує при їх появі та перевищенні рівня ЕПШ застосувати багатокомпонентний інсекто-акарацид Антикліщ Макс (піриміфос-метил, 200 г/л + піридабен, 150 г/л + ацетаміприд, 50 г/л). Препарат працює і в плодових насадженнях, зокрема, проти листоблішокмоліплодожерокпопелиць.

«Піриміфос-метил у його складі — фосфорорганічна діюча речовина, яка сприяє накопиченню ацетилхоліну в тканинах нервової системи шкідників, що призводить до порушення функцій різних органів та отруєння всього організму. Піридабен — акарицид контактної дії для контролю кліщів на всіх стадіях їх розвитку, який володіє швидким паралізуючим ефектом та тривалим періодом захисної дії. Ацетаміприд — це системний інсектицид, який володіє контактною та кишковою дією та блокує передачу нервового імпульсу через синапс, в результаті чого шкідники гинуть від сильного нервового перезбудження», — йдеться в повідомленні.

Читати також: Грибні хвороби соняшника: виявлення і захист

Зазначається, що препарат діє на різних видів кліщів, а також забезпечує високу ефективність проти шкідників, які мають приховані етапи розвитку. 

Нагадаємо, погода в першій декаді липня не сприяла розвитку хвороб, наявних у посівах сільгоспкультур.