8 липня 2022, 12:00, ЗЗР

Названо діючі речовини інсектицидів, що добре працюють за високих температур

Зі слів Володимира Салієнка, через свої властивості інсектициди з фосфорорганічних груп препаратів та піретроїдів при підвищенні температури повітря понад 25°С у рази знижують свою інсектицидну дію або не спрацьовують взагалі. 

Не «в захваті» від високих температур піретроїдні сполуки, як циперметрин та його альфа- і зета- варіації, лямбда-цигалотрин, тау-флувалінат, дельтаметрин тощо. Піретроїди не рекомендовано застосовувати за температури вище 20°С, в іншому випадку ефективність обробки ними знижується. Проте є виключення.

«Серед інсектицидного портфоліо компанії FMC є інсектицид Вантекс®, створений на основі піретроїдної сполуки гамма-цигалотрину. Серед інших препаратів цієї ж групи він вигідно вирізняється тим, що слабше за інші продукти знижує свою активність за умов підвищених температур та більш стійкий до розпаду під дією сонячної інсоляції», — відмітив Володимир Салієнко.

Певні виключення є серед фосфорорганічних сполук, як хлорпірифос, диметоат, діазинон, які здатні зберігати свої токсичні властивості за температур навіть 25-30°С.

Краще за високих температур справляються антраніламіди, зокрема діюча речовина контактно-кишкової дії хлорантраніліпрол з овіцидним і ларвіцидним ефектом здатна зберегти свою інсектицидну «силу» за температур до 28-30°С.

«В нашому асортименті на основі цієї речовини є інсектицид Кораген®, який забезпечує ефект за температур повітря до 28-30°С, які часто спостерігаються під час активного льоту лускокрилих шкідників», — додав Володимир Салієнко.

Позитивний температурний коефіцієнт токсичності мають неонікотиноїди. Зокрема, тіаклоприд проти лускокрилих шкідників і щитівок, тіаметоксам (проти рівнокрилих, трипсів, лускокрилих і твердокрилих), імідаклоприд (проти рівнокрилих, твердокрилих і лускокрилих), ацетаміприд тощо. 

Широкий температурний діапазон застосування також мають циантраніліпрол і спіносад (продукт ферментації ґрунтових організмів). Останній, зокрема, позиціонується як такий, що працює за температури до 35°С.