5 липня 2022, 10:30, Добрива

Яких елементів потребують соняшник і кукурудза у критичних фазах розвитку, — дослід LNZ Hub 5.0

Про це повідомив Сергій Уваров — менеджер з розвитку агротехнологій LNZ Group у черговому звіті від LNZ Hub 5.0 на каналі компанії в Youtube.

Посіви обох культур у випробувальному полігоні, за словами фахівця, знаходяться у доброму стані у фазах 5-6 листків (кукурудза) та 3-4 справжні листки (соняшник). Вологи вистачає. 

Варто відмітити, що попередній страховий захист у двох схемах на кукурудзі спрацював добре, що видно зі стану посівів. Для контролю дводольних бур'янів вносили Примус у нормі 0,5 л/га, для контролю злакових — Муссон, 1,25 л/га. До бакової суміші додавали прилипач Мачо, 0,2 л/га. 

«У вирощуванні кукурудзи є два критичних періоди. Перший у фазі 3-6 листки. Другий у 8-10 листків. Зараз рослини знаходяться у фазі 5-6 листків, — повідомив фахівець. — Для підживлення ми обрали монодобриво DEFENDA Цинк з нормою 1 л/га, потім комплексне добриво DEFENDA  Макро в нормі 1,5 л/га, яке містить 20% фосфору та 20% калію. Частково фосфор знаходиться у фосфітній формі, що покращує розвиток кореневої системи та підвищує стресостійкість рослин»

До бакової суміші будуть додавати біостимулятор на основі екстракту водоростей Аско Гумат в нормі 0,5 л/га, який буде покращувати імунітет та стресостійкість. 

Читати також: Погодні умови та їх вплив на захист рослин. Досвід і поради аграріїв

У фунгіцидному захисті соняшника (відбувся 11 червня) передбачено дві схеми у поєднанні з добривами. Перша схема із застосуванням препарату Старк у нормі 0,75 л/га та Парацельс, 0,5 л/га. Друга схема передбачає застосування Старк, 0,75 л/га та ДОТ, 0,5 л/га у поєднанні з мікродобривом DEFENDA Бор в нормі 1 л/га, DEFENDA Макро та DEFENDA Аміно з аналогічною нормою.

«Старк — це фунгіцид з захисною та лікувальною діями з діючою речовиною, яка відноситься до групи стробілуринів та захищає соняшник від несправжньої борошнистої роси, фомозу та фомопсису. Фунгіцид Парацельс, діюча речовина якого відноситься до групи триазолів, є наймобільнішим з цієї групи та забезпечує захист від іржі та септоріозу. Фунгіцид ДОТ має в складі дві речовини, які входять до групи триазолів та дають хороший ефект проти іржі та септоріозу, а також захищають від подальшого ураження соняшнику склеротоніозом», — пояснив Сергій Уваров.

Нагадаємо, аграріїв запрошують на індивідуальні зустрічі на LNZ Hub 5.0.