23 червня 2022, 12:00, Світ

Названі переваги і недоліки вирощування фацелії

Про це повідомляє farmer.pl.

«Осипання насіння є цінною властивістю на полях для медоносних бджіл. Завдяки численним рослинам-самосівам, які проростають з кінця липня, цвітіння досягається двічі без будь-яких агротехнічних процедур. Однак проблема виникає тоді, коли ми хочемо вирощувати інші культури після фацелії», — йдеться в повідомленні.

Серед інших переваг вирощування фацелії виділяють наступні:

  • низькі вимоги до родючості ґрунту та можливість вирощування навіть на деградованих ґрунтах.

«Розгалужена коренева система фацелії дозволяє діставати поживні речовини з глибоких шарів ґрунту, а потім залишати їх близько до поверхні для наступних рослин у залишках врожаю чи мульчі», — пояснюють фахівці.

  • Фацелія є популярною проміжною культурою у сівозміні, де вирощують ріпак.
  • Хороший попередник для зернових і коренеплідних культур.
  • Фацелія переносить зниження температури до -8°C, деякі сорти навіть -10°C.

Збір фацелії зазвичай починають на початку 3-ї декади липня. Вона дозріває нерівномірно, але збирання доцільно починати, коли дозріє насіння найнижчих кошиків до початку обсипання насіння. Саме обсипання називають основним недоліком фацелії.

Читати також: Важливість різноманіття покривних культур. Результати досліджень 

За виявлення у полі падалиці фацелії польські фахівці рекомендують дати їм вирости, а потім видалити механічно до настання повторного цвітіння. Недопущення повторного цвітіння знизить ризик появи падалиці в наступному сезоні.

Зазначається, що хімічна боротьба з фацелією не представляє складнощів, оскільки це вид, чутливий до більшості діючих речовин гербіцидів.

Нагадаємо, польські фахівці назвали ефективні пастки для моніторингу шкідників.