5 лютого 2024, 13:30, Технології

Аграрій назвав оптимальний склад сумішки покривних культур

Про це в інтерв’ю в журналі The Ukrainian Farmer розповів директор сільгосппідприємства Михайло Войтовик, що вже понад 15 років практикує no-till.  

За його словами, після ріпаку доцільно до цієї сумішки додавати суданку, яка лишає чимало решток. Після злакових вона непотрібна, бо вони й так лишають багато соломи на полі. Така сумішка збалансована, кожна рослина в ній відіграє свою роль.

«Наприклад, вика фіксує азот — співвідношення азоту до вуглецю становить 16 : 1, це значить, що мікроорганізми дуже швидко перетворюватимуть її рештки на гумус. Редька й гірчиця поліпшують фітосанітарний стан поля. Фацелія та вика вегетують аж до морозів, коли всі інші культури відмирають у листопаді», — розповів аграрій.

Одна з умов результативної «роботи» покривних культур за технології no-till – мінімум 3 т/га вегетативної маси, яка після припинення вегетації лишається на полі як органічна речовина. Для цього слід правильно закласти норму висіву.

Читати по темі: Важливість різноманіття покривних культур. Результати досліджень (американський досвід)

Він, зокрема, експериментальним шляхом визначив, що для Білоцерківщини, де він працює, норма висіву не має перевищувати 10–12 кг/га за достатнього вологозабезпечення.

«На Півдні взагалі потрібно сіяти нормою 3–5 кг/га. Таким чином, покривні культури будуть забезпечені оптимальною площею живлення та вологою», — зазначив Михайло Войтовик.

Практикою доведено: за маленьких норм висіву культури добре кущаться, виконуючи свою основну функцію — вкривати ґрунт. Окрім того, в незагущені покривні посіви навесні можна сіяти основні культури — сівалкою вони дуже легко нагинаються й розбиваються.

Олена Басанець, SuperAgronom.com