21 лютого 2024, 10:20, Технології

Висів сидератів перед цукровими буряками: про переваги розповів фермер

Про це йдеться в матеріалі: «Технологія вирощування цукрових буряків із усіма підводними каменями від АПП Золота нива» на SuperAgronom.com.

«Є випадки в західній частині України, коли аграрії сіють цукрові буряки по нулю. Для мене це фантастика, але в деяких господарствах це вже реалії», — каже фермер.

Фермер розповів, що в його господарстві замість оранки, яку не проводять 10 років, застосовують глибоке розпушування на глибину 45 см з обов’язковим вирівнюванням ґрунту. Це дозволяє зберігати вологу та сприяє розвитку кореневої системи. 

Ще один з експериментів, яким два роки поспіль послуговуються в АПП «Золота нива», — це висів суміші сидератів перед цукровими буряками.

«З того, що я наразі бачу, — це покращення структури ґрунту, зменшення тиску бур'янів. Я закладав дослід, де ми частину площі засівали сидератами, а частину ні. На полі, де були сидерати, трактор з глибокорозпушувачем йшов набагато легше. До того ж, сидерати допомагають заощадити на добривах», — ділиться Роман Шнуровський.

Він додає, що цукровий буряк залишається найбільш рентабельним з-поміж усіх культур в останні два роки. Однак, є ризик, що збільшення посівних площ призведе до зниження ціни на цукор, що знизить рентабельність вирощування культури.

Читайте також: OSTCHEM знизив ціни на деякі добрива, передусім на аміачну селітру.

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com