1 лютого 2024, 13:31, Технології

ТОП-3 порад для вирощування сидератів в посушливих умовах

Про це розповів Володимир Мірненко, бренд-менеджер «Пьотінгер Україна», у матеріалі: «Проблеми структури ґрунту, спричинені змінами клімату: погляд фахівця» на SuperAgronom.com.

Для вирощування сидератів в посушливих регіонах він радить дотримуватись кількох правил:

  • Сидерати сіють, а не розкидають. Собівартість операції внесення сидератів врозкид нижча, але застосовувати такий спросіб можна виключно за умови достатнього зволоження ґрунту. В посушливих регіонах вам знадобиться повноцінний прохід сівалки з достатнім зворотнім ущільненням. Якщо сівалка не має прикочуючих коліщат, то знадобиться ще й прохід котка.
  • Сидерати сіють якомога раніше після обмолоту культури. Для формування повноцінної вегетативної маси рослинам знадобиться від двох місяців вегетації, а тому посіяти сидерати потрібно до першого вересня.
  • Перед морозами сидерати поверхово задисковують чи коткують. В другому випадку порушується сокотік по рослині і її вбивають навіть незначні морози. Завдання — не допустити весняної вегетації, що може забрати частину вологи та відтермінувати прогрів ґрунту.

Сидерати створюють захисний шар, що попереджує перегрів ґрунту, кореневою системою утримують структуру, переміщують поживні речовини з глибших шарів на поверхню, активізують діяльність ґрунтової біоти та збільшують доступність поживних елементів.

Читайте також: Віктор Філатов: Сидерати можуть зробити доступними для рослин поживні елементи як від 100-400 кг/га міндобрив

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com