6 червня 2022, 12:00, ЗЗР

Фахівці оцінили стан виноградних насаджень України на початок червня

Про це повідомляють фахівці Інституті виноградарства і виноробства імені В.Є.Таїрова на сайті установи.

У повідомленні зазначено, що середньомісячна температура повітря у травні 2022 р. становила 16-17°С, в Ужгороді — 13°С тепла. Мінімальна температура повітря знижувалася до +2…+5°С, а максимальна підвищувалася до 25-27°С, в Ужгороді — до +23°С. Кількість опадів за травень склала: в Одесі — 11 мм, Запоріжжі — 13 мм, Херсоні — 25 мм.

Вологість ґрунту за станом на 30 травня в шарі 0-40 см дорівнвала 59-66% НВ, в шарах від 40 до 100 см — 68-69% НВ. Такі значення дещо нижчі за багаторічні дані на цей час вегетаційного періоду.

«Основні заходи з догляду за насадженнями протягом літа мають бути спрямовані на збереження і раціональне використання вологи. Насамперед це недопущення забур’яненості виноградників та підтримування верхнього шару ґрунту у пухкому стані, для чого при потребі проводять неглибокі (7–10 см) культивації з одночасною обробкою ґрунту в рядах», — наголошують фахівці.

На виноградниках, де в минулі роки догляду за кущами приділялась належна увага і пошкодження кущів було незначним, виноград добре розвивається, і тут очікується висока врожайність.

Враховуючи добру розвиненість та оптимальну плодоносність зелених пагонів на основній площі виноградників, особливе значення в заходах з раціонального використання ґрунтової вологи займає обламування зайвих пагонів, видалення підщепної порослі та інше. На плодоносних кущах спочатку обламують слабкі пагони, а також ті,  що розвинулися на багаторічній деревині і не потрібні для відновлення окремих частин куща.

Оптимальне навантаження пагонами на гектар насаджень у культурі винограду без зрошення має становити:

  • у столових сортів з великими гронами (Італія, Молдова, Аркадія, Флора, Ранній Магарача) — 45-55 тис.,
  • з середніми і невеликими гронами (Жемчуг Саба, Мускат жемчужний, Шасла біла, Мускат гамбургський) — 60-70 тис. пагонів.
  • на насадженнях технічних сортів винограду після обламування залишають 80-100 тис. пагонів на гектар насаджень.

На молодих (2-4-річних) насадженнях проводять зелені операції (обламування, прищипування, пасинкування), спрямовані на створення запланованого формування кущів винограду.

Найбільш ефективним прийомом одержання високого врожаю винограду є зрошення. Тому у всіх господарствах, де є зрошення, треба підготувати технічні засоби і обладнання, щоб одразу після цвітіння провести полив. Поливна норма при краплинному зрошенні повинна складати — 100-120 м3/га.

У культурі винограду на зрошенні норму навантаження кущів пагонами збільшують на 20-25%.

За відсутності ефективних опадів протягом червня на молодих (1-2-річних) виноградниках обов’язково слід провести 1-2 поливи кущів за допомогою гідробурів.

Технологія вирощування винограду

Читати

На 1 червня на виноградних насадженнях триває літ метеликів першого покоління гронової листокрутки (Lobesia botrana Den. et Schiff), який розпочався у третій декаді квітня. За погодними умовами літ листокрутки тривалий та нечисленний, за добу в пастку потрапляє від 5 до 17 метеликів, що практично у півтора рази менше, ніж торік. Відродження гусениць відбувається не одночасно і розтягується до місяця і більше. Згідно з даними феромонного моніторингу льоту метеликів, обробку проти першого покоління гронової листокрутки в різних господарствах проводили у першій декаді травня, а саме через 10 днів після дати масового льоту шкідника.

Наступну обробку проти другого покоління гронової листокрутки слід планувати після цвітіння винограду — у другій декаді червня, при цьому бажано застосовувати термостійкі препарати, які актуальні для цього періоду, наголошують фахівці Інституту ім. Таїрова.

«Цвітіння є дуже важливою фазою розвитку виноградної лози, і в той же час найбільш вразливою в результаті високої ймовірності зараження збудниками хвороб. В першу чергу, під час цвітіння дуже висока ймовірність зараження зав’язі мільдью, оскільки гриб здатний прорости в плодоніжку та повністю зруйнувати її. Ще одною небезпечною хворобою, що може почати розвиватися у поточний період, є оїдіум», — кажуть експерти.

І додають, що за дощової весни, необхідно до цвітіння провести 2-3 обробки насаджень від хвороб. Якщо ж весна суха, захист винограду починають після цвітіння (під кінець формування зав’язі). Цей етап захисту є обов’язковим. За їхніми словами, наразі у господарствах проведена одна обробка насаджень у період розвитку 3-5 листочків винограду. Наступну обробку більшість господарств планують провести саме після цвітіння винограду.

«Потрібно уточнити, що за настання сприятливих умов, а саме дощової погоди, за якою створюються умови для розвитку різних грибних хвороб, особливо мільдью, до початку масового цвітіння винограду (за 3-5 днів) з метою профілактичного захисту необхідно буде провести обробку насаджень. Збудник оїдіуму також здатний вражати плодоніжку зав’язі. Спори збудника хвороби вражають безпосередньо молоді ягоди винограду. У цей час зараження оїдіумом практично непомітно і стане видимим лише за кілька тижнів. Саме тому  перед цвітінням або після цвітіння обов’язково слід застосовувати бакову суміш різних фунгіцидів, які в першу чергу мають бути сумісні між собою та мати синергетичну активність при спільному їх використанні, як проти мілдью, так і проти оїдіуму», — наголошують експерти.